Все повече българи във властта в болградския регион

11 Дек 2020 19:44

Все повече българи са във властта в Болградския регион в Украйна. В контекста на изборите за местната власт това е изцяло в интерес на българското малцинство. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол.

Тя отбеляза, че представянето на българското етническо малцинство на проведените тази година местни избори е по-добро в сравнение с резултатите от предходните местни избори преди административно-териториалната реформа.

По думите й изключително позитивен резултат от изборите на местните органи на властта се наблюдава в окрупнения Болградски регион, където осем от избраните общо 10 кмета на общините са от български етнически произход, или 80 процента от кметските места са заети от представители на българското малцинство. За сравнение, на предходните избори за местна власт общо в трите стари региона, които бяха окрупнени, българското малцинство е имало 29 от общо 61 места, или 47.54 на сто, отбеляза Захариева.

Захариева направи уточнението, че украинското законодателство не води статистика на резултатите от изборите по малцинствен етнически признак, а българското малцинство в Украйна няма регистрирана единна партия, поради което е трудно да бъде определен точният брой на неговите представители в местната власт.

Main Menu