Фон дер Лайен: Ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС започва от 27 декември!

17 Дек 2020 15:15

Държавите от Европейския съюз ще започнат да ваксинират населението срещу COVID-19 от 27 декември, ако лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксината, заяви в четвъртък председателят на ЕК, съобщава Ройтерс.

"На 27, 28 и 29 декември ваксинацията ще започне в целия ЕС", написа Урсула фон дер Лайен в Туитър. Преди това тя призова за координиран старт на ваксинирането в едни същи ден във всички 27 държави от ЕС.

Шефът на ЕК призова страните членки на ЕС "да започнат бързо с ваксинацията заедно, в един и същи ден", добавяйки, че членовете на блока ще минат през коронавирусната пандемия "заедно и обединени“.

 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви по-рано тази седмица, че експертната комисия ще събере в понеделник (21-ви декември), за да оцени ваксината, произведена от американската компания Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech.

Доставките ще започнат на 26 декември от местата за производство на ваксини в Белгия и Германия, но Комисията заяви, че всяка от 27-те държави на ЕС ще зависи от организирането и координирането на собствените си програми за ваксинация.

Междувременно ЕК съобщи, че Европейският съюз е постигнал сделка с компанията Novavax Inc. за осигуряване на до 200 милиона дози от разработваната от нея ваксина срещу COVID-19.

"Представеният договор предвижда възможността държавите членки на съюза да закупят 100 милиона дози с възможност за закупуване на още 100 милиона дози", се отбелязва в официалното изявление на комисията.

През ноември Novavax разкри, че е преминала към последния етап от своите клинични изпитвания, като първите междинни резултати се очаква да бъдат публикувани през първото тримесечие на 2021 година.

Main Menu