Москва се разгневи: София подгрява градуса на русофобската истерия

18 Дек 2020 19:29

Русия не закъсня с отговора си на решението на България да обяви за персона нон грата руското военно аташе в дипломатическата мисия. Той стана поредният (шести) руски дипломат, изгонен от България за малко повече от госина.

 

България, която не за първи път гони от страната руски дипломати, стана рупор на тезата на НАТО за "руската заплаха", заяви днес шефът на комисията по външните работи на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

По-рано днес ДАНС съобщи, че "в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ".

МВнР реагира веднага, като даде срок на руския гражданин да напусне страната до 72 часа.

"България е назначена от натовските покровители за рупор на тезата за "руската заплаха". Да бъдеш рупор на амбиции и интереси на други държави е незавидна мисия за всяка страна, ако тя не е готова да се отказва от своя суверенитет заради лъжливо разбрани съюзнически задължения", каза Косачов пред журналисти.

Той подчерта, че България далеч не за първи път гони руски дипломати. "Трудно е да си представим какво толкова особено биха могли да проучват руските дипломати в България", отбеляза сенаторът.

ТАСС припомня съобщението, направено в страницата на руското посолство в София по-рано днес, че българските власти са обявили за персона нон грата военния аташе към дипломатическата мисия в София.

Председателят на комисията по международните отношения на Думата (долната камара) Леонид Слуцки заяви пред журналисти, че България не за първи път гони руски дипломати, обвинявайки ги без доказателства в шпионаж.

"С това София подгрява градуса на русофобската истерия", каза руският депутат и отбеляза, че този път се разиграва картата на НАТО - "някой уж се опитвал да получи сведения за числеността на военнослужещи по време на учения", предаде ТАСС. По думите на Слуцки това се прави "явно с цел да се поддържа митът за руската агресия и заплаха". Подобни действия в дипломатическата практика не остават без отговор. Уверен съм, че Русия, както винаги, ще реагира адекватно и своевременно, каза той.

От американското посолство в България изтъкнаха, че САЩ подкрепят България в усилията й да защитава своя суверенитет и сигурност. "Последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители", се казва в съобщението на дипломатическата мисия на САЩ.

Както пояснява руското посолство, военно-, военновъздушно-и военноморското аташе е обявено за персона нон грата. "Необоснованото експулсиране на ръководителя на представителството на Министерството на отбраната на Руската федерация не допринася за развитието на диалога между нашите страни във военната сфера, както и за укрепването на стабилността в Черноморския регион", се казва в изявление на дипломатическата мисия, цитирано от ТАСС.

Руският посланик в България Анатолий Макаров нарече ситуацията абсурдна. "Уведомлението от българското външно министерство, с която военният аташе е обявен за персона нон грата, ни беше предадено без допълнителен коментар. Казаха ни, че военният ни аташе трябва да напусне страната в рамките на 72 часа. Ситуацията изглежда абсурдно. Изглежда, че като обвинява руски дипломати, българската страна поддържа баланс на определени интереси, каза Макаров, цитиран от ТАСС.

"Запазваме си правото да отвърнем огледално", добави дипломатът.

ТАСС припомня, че руският военен аташе е шестият дипломат през последните две години, изгонен от българските власти по обвинение в шпионаж.

На 25 октомври 2019 г. в София руски дипломат беше заподозрян в работа в специалните служби. Той беше изгонен, Русия отговори по огледален начин.

На 24 януари 2020 г. още двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата в България. Тогава не бе съобщено за отговора на руската страна.

На 23 септември 2020 г. българското външно министерство отново обяви експулсирането на двама руски дипломати, като ги обвини, че събират информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на военната техника. В отговор Русия обяви двама служители на българското посолство за персона нон грата.

Main Menu