Нови мерки във Великобритания заради нов щам

20 Дек 2020 09:09

Новият щам на коронавируса, открит във Великобритания, може да е с до 70 процента по-заразен, каза днес премиерът Борис Джонсън, цитиран от БТА. Джонсън подчерта, че засега британските експерти не са открили доказателства тази разновидност на вируса да е по-смъртоносна.

От утре в столицата Лондон и югоизточна Англия отново ще бъде въведено максимално равнище на ограничителните мерки заради разпространението на новия щам, съобщи британският премиер. Той призова британците да се подготвят за една по-различна Коледа, без обичайните празненства и събирания.

Нещата ще са радикално различни до Великден, увери Джонсън, визирайки започналата кампания по масово ваксиниране на населението във Великобритания.

Британският премиер говори на пресконференция след видеоконферентно заседание с министри, посветено на епидемичната обстановка.
На този фон броят на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания днес надхвърли 2 милиона.

На същата пресконференция, главният здравен инспектор на Англия Крис Уити каза, че новият щам се разпространява невероятно бързо в Лондон и югоизточната част на британската област, но по-бавно в останалите райони. Шансовете човек да умре или да отиде в болница след заразяване с тази разновидност на коронавируса са приблизително същите като при стария вариант, отбеляза Уити.

 

Той подчерта, че това не е най-лошият момент от епидемията, тъй като вече са налице медицински контрамерки.

Британският главен научен съветник Патрик Валанс каза, че ваксините изглежда изграждат имунитет срещу новия щам. Необходими са нови ограничителни мерки, за да бъде поставена ситуацията с разпространението на тази разновидност на коронавируса под контрол, заяви още той.

 

Броят на смъртните случаи във Великобритания превиши 67 хиляди. Страната е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, която съобщи днес за 553 починали през последното денонощие и общо близо 68 500.

Новите мерки

Българското Външно министерство уведоми, че мерките ще обхванат регионите Лондон, Кент, Есекс и Бедфордшир и ще важат поне до 30 декември.

Съгласно новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван. Забраняват се срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място, в случай че не могат да работят от дома си.

Други допустими изключения са образование, грижа за деца, или физически упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места.

В зоните, които са в 4-та степен, се отменя възможността за формиране на т.нар. Коледни балони, докато в районите в степени от 1 до 3 възможността за събирания на до три домакинства се ограничава само до Коледа (25 декември), а не за първоначално обявените 5 дни (23-27 декември). Събиранията за отбелязване на Нова година остават забранени във всички райони.

Всички „несъществени“ бизнеси, предоставящи услуги, следва да затворят. Това включва фризьорски салони и салони за красота, фитнес зали и съоръжения за отдих. На жителите на районите в степен 4 се забранява пътуване в чужбина за празниците. Населението от другите части на страната следва да избягва посещения на райони, попадащи в 4-та степен на ограничителни мерки. Летищата във Великобритания за сега остават отворени.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 0 20 7584 9400, +44 020 75893763 или по електронната поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Main Menu