Борис Джонсън: Очаквайте още по-строги COVID ограничения!

03 Ян 2021 17:11

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че не се съмнява, че училищата са безопасно място в районите, където са отворени, но предупреди, че през следващите седмици вероятно ще бъдат наложени още по-строги ограничения за обуздаване на увеличаващите се заразявания с COVID-19.

На фона на засилващ се натиск всички училища в Англия да бъдат затворени, Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че образованието е приоритет и родителите, в чиито райони основните училища са отворени, трябва да изпратят децата си утре с подновяването на учебната година след зимната ваканция.

Премиерът обаче допълни, че министрите трябва да гледат реалистично на новия щам на вируса, който се разпространява много бързо. Ето защо затягането на мерките е неизбежно, което на места може да засегне и училищата.

 

Повечето основни училища би трябвало да отворят врати утре, а седмица по-късно и тези в средното образование за учениците, които са последна година предвид на предстоящите им матури в края на учебната година.

В Лондон и Югоизточна Англия обаче основните училища няма да подновят занятията си утре заради рекордните случаи на заразявания. Профсъюзите настояват всички училища да преминат към онлайн обучение.

В интервюто за Би Би Си Джонсън заяви, че 530 000 дози от новоодобрената ваксина на „АстраЗенека“ вече са разпратени в центрове за имунизация и ваксинирането с тях ще започне от утре. Премиерът се похвали, че вече са ваксинирани около 1 милион души - повече отколкото в цяла Европа.

Референдум - по веднъж на едно поколение

Според британският премиер Борис Джонсън референдуми трябва да се случват само веднъж на едно поколение. По този начин Джонсън отговори на въпрос на Би Би Си относно възможността за ново допитване относно независимостта на Шотландия.

В допитването през 2014 искащите оставане в Обединеното кралство надделяха, но за нов референдум се заговори заради Брекзит. За нов вот настоява и управляващата партия в Шотландия.

„Ще кажа единствено, че референдумите в тази страна, в моя пряк опит, не са много весели събития“, заяви Джонсън, визирайки основната си роля в допитването за Брекзит през 2016.

Премиерът защитаваше отделянето от Европейския съюз, което финализира като управляващ. Преди 4 години повечето шотландци поискаха оставане в Евросъюза.

Main Menu