СЗО: Новият щам на COVID-19 е открит в 22 европейски страни

07 Ян 2021 15:49

Новият щам на коронавируса е открит в 22 европейски държави. Мутацията е регистрирана във всички възрастови категории, децата не са изложени на висок риск. Това съобщи директорът на регионалното бюро за Европа на Световната здравна организация Ханс Клюге на брифинг, цитиран от БТА.

Вирусът COVID-19 се променя с течение на времето. Разбирам притесненията относно потенциалното въздействие на тревожния вариант на SARS CoV-2 (VOC). 22 държави в Европейския регион на СЗО са открили новата мутация“, каза той, цитиран от "Гардиън".

Щамът се разпространява по-бързо, въпреки че причиняваната от него болест не се е променила значително, посочи Клюге.

Мутацията е регистрирана при възрастови категории, но децата не са изложени на висок риск, каза той. Новият щам може да замести другите с времето, както се случва във Великобритания.

Англия и Уелс регистрираха през 2020 г. най-високата смъртност от повече от един век насам, като COVID-19 доведе до ръст на свръхнормените смъртни случаи, заяви днес Ник Страйп от британската Национална статистическа служба, цитиран от Ройтерс.

Близо 604 000 смъртни случая са регистрирани в Англия и Уелс през последните 52 седмици, което е със 73 000 или 14 процента над средния показател за пет години, написа статистикът в Туитър.

По думите му само през една година от 1900 г. годишния показател на смъртността е достигал 600 000 - през 1918 г., когато избухва пандемията от испански грип.

 

"Дори с мерките, взети за ограничаване на разпространението на коронавируса, 2020 г. все пак ще надмине 1951 г., когато избухва голяма грипна пандемия", каза Страйп.

В началото на 2021 г. над 230 милиона души в европейския регион живеят в страни с пълна изолация, а редица други държави ще обявят нови ограничения през следващата седмица.

Main Menu