Италия отново е разделена на зони заради коронавируса

09 Ян 2021 14:13

Италианското правителство отново разделя от идната седмица страната на зони заради коронавирусната пандемия, като правилата ще варират в зависимост от съответната зона, обяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца, предаде ДПА.

Северните области Ломбардия, Венето, Емилия Романя и южните Калабрия и Сицилия попадат в така наречената оранжева зона от понеделник. Там ще се прилагат по-строги правила за социална дистанция и изолация в сравнение с останалата част от страната, която е обозначена като жълта зона, уточнява БТА.

В оранжевите зони баровете и ресторантите остават затворени и ще продават само храна и напитки за вкъщи. Радиусът на придвижване се ограничава до общината, в която живеят хората.

В допълнение на това 60 милиона италианци няма да имат право да пътуват между областите до 15 януари.

Според властите числото на възпроизвеждане на вируса в много райони надвишава 1 в Италия, което налага новите ограничения. Вчера бяха регистрирани около 17 500 нови случая на зараза и около 600 починали от усложнения от заразата. Общо в Италия починалите от началото на пандемията са 78 000, а заразените са около 2,44 милиона. Към момента са ваксинирани срещу коронавируса около 413 000 души.

Испанските здравни власти регистрираха 25 456 нови случая на зараза за денонощие, което е най-високата бройка от октомври насам, предаде Ройтерс. От началото на пандемията починалите от COVID-19 в Испания са над 51 000, а заразените са общо над 2 милиона души в страната.

Дания затяга правилата за влизане в страната и препоръчва да се избягва пътуване зад граница, предадоха световните агенции. Правилото влиза в сила от днес. Целта е да се избегне внасяне на новите мутации на коронавируса, засечени във Великобритания и Южна Африка.

Влизането в Дания се ограничава само до хора с основателна причина и доказателство за отрицателен тест за коронавируса, направен до 24 часа преди влизането в страната. Ограниченията остават в сила до 17 януари. Изключения ще има за жителите на граничните райони с Швеция и Германия, както и за транспортирането на стоки и за транзитния трафик.

Main Menu