СЗО: Пандемията няма да приключи през тази година

12 Ян 2021 07:34
СЗО: Пандемията няма да приключи през тази година БГНЕС

Въпреки ваксините срещу COVID-19 не се очаква тази година да бъде постигнат колективен имунитет в световен мащаб. Това прогнозират експерти от Световната здравна организация. От СЗО подчертават необходимостта от продължаване на мерките за физическа дистанция, миене на ръцете и носене на маска, за да бъде овладяна пандемията, предаде БНР.

Един от водещите лекари на СЗО предупреди, че ще отнеме време да бъдат произведени достатъчно дози от ваксината, за да бъде спряно разпространението на вируса в световен мащаб. Въпреки това от организацията приветстваха по думите им "невероятният напредък" на учените за създаването за по-малко от година не на една, а на няколко безопасни и ефективни ваксини срещу нов вирус, какъвто е COVID -19.

Нужно е обаче време да бъдат произведени не просто милиони, а милиарди дози, затова хората трябва да бъдат търпеливи, казват от СЗО. А един от производителите на ваксини - германската компания BioNTech, обяви, че ще предложи своята ваксина на всички свои служители в Германия, както и на дистрибуторите си в Австрия, за да защити веригата си на доставки.

 

Фирмата, която разработи препарата заедно с американската Pfizer, е под натиск да увеличи производството му, за да помогне в борбата срещу пандемията. Тези допълнителни малки количества са отделни и не са част от ангажимента по споразуменията с Европейската комисия и правителствата на страните от блока и няма да се отразят на вече договорените доставки. Междувременно албанският премиер Еди Рама обвини Европейския съюз, че пренебрегва страните от Западните Балкани в кампанията по ваксинация на Стария континент.

Main Menu