Британски учени: Мутацията на коронавируса е с до 70% по-смъртоносна

20 Фев 2021 09:22

 

Британската мутация B.1.1.7 е навярно с 30% до 70% по-смъртоносна от първоначалния щам на коронавируса, според учени от Обединеното кралство. пише Дойче веле. Същевременно тази мутация по-често води до хоспитализиране на заболелите.

Изследователите посочват, че трябва да се проведат още по-масови изследвания на смъртните случаи, свързани с COVID-19, за да се стигне до окончателен извод. Оценката им, която беше публикувана от правителството в Лондон, е базирана върху няколко студии, изследващи британската мутация. Учените отбелязват, че тя се разпространява с 35%-45% по-бързо от досега познатата форма на вируса.

Според "Ню Йорк Таймс", вариантът B.1.1.7 междувременно е доказан в поне 82 страни на света. Проучване от началото на този месец показа, че той се разпространява в САЩ толкова бързо, че броят на заразените с него се удвоява почти на всеки 10 дни.

Все още не е съвсем ясно защо британският вариант е по-смъртоносен. Учените допускат, че в организма инфектираните с него, се съдържа по-висока концентрация на вируса, отколкото при останалите болни, което би могло да води до по-тежки форми на заболяването. В документа, публикуван от британското правителство, обаче се подчертава, че като цяло рискът от смърт при инфекция остава нисък.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан междувременно изрази опасение, че британската мутация скоро може да се окаже доминираща и в Германия. Към момента на нея се дължат 22% от всички нови инфекции, а преди две седмици този дял възлизаше на 6%. Делът на инфекциите с южноафриканския вариант на коронавируса в момента е 1,5%./Дойче веле

Main Menu