И леви, и десни отхвърлиха офертата на Макрон за формиране на мнозинство

23 Юни 2022 15:45

Френските леви и десни партии отхвърлиха призива за помощ на президента Еманюел Макрон за сформиране на управляващо мнозинство с искания да уточни какви компромиси е готов да направи, за да спечели подкрепата им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди да отпътува за среща на върха на Европейския съюз в Брюксел снощи Макрон произнесе излъчена по телевизията реч, в която призна, че парламентарните избори този месец са разкрили "дълбокото разделение" във френското общество.

Изключвайки възможността за създаване на правителство на националното единство, той призова лидерите на останалите партии или да разгледат възможностите за коалиция с неговия центристки алианс, или да обмислят възможността да подкрепят реформи, като се работи законопроект по законопроект. Тази маневра обаче беше отхвърлена като опит за привличане на останалите партии около неговата политика, докато същевременно се правят минимални отстъпки.

"Ако се придържа към своя проект, той няма абсолютно мнозинство. Той ще е този, който блокира Франция, не ние", каза социалистическият депутат Валери Рабо пред радио "Франс ентер".

Брюно Ретайо, сенатор от дясната партия на "Републиканците", смятан за най-голямата надежда на Макрон да прокара икономическите си реформи в парламента, изключи всякаква възможност за коалиране, като заяви, че отсъства доверие в настоящия президент.

"За нас това ще е работа по всеки отделен случай", каза той.

Луи Алио, зам.-председател на партията на Марин Льо Пен "Национален сбор", която в момента е втора политическа сила, също отхвърли предложението на Макрон.

Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон нарече речта на президента "миш-маш".

Реакциите не дават голяма надежда за бърз изход от безизходицата.

Гласоподаватели излъчиха необичаен за Франция парламент, в който нито една партия или коалиция няма абсолютно мнозинство. На центристкия алианс на Макрон не достигат 44 места, за да има абсолютно мнозинство, а крайната десница и широкият ляв алианс, включващ крайната левица, се борят кой да бъде основна опозиция.

Консерваторите биха могли да бъдат тези, които да решат кой да управлява.

Говорителят на правителството Оливия Грегоар коментира намека на Макрон, че иска партиите да изяснят своите позиции в рамките на 48 часа, заявявайки, че всякакви допълнителни консултации вероятно ще отнемат седмици.

"Той започна преговори, които няма да завършат до 48 часа", казва тя.