ЕС обяви Русия за спонсор на тероризма

23 Ное 2022 15:50

Европейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма, съобщава "Ройтерс".

С аргумента, че военните удари на Москва срещу цивилни цели като енергийна инфраструктура, болници, училища и приюти нарушават международното право, евродепутатите подкрепиха решението.

От общо 596 гласа, 494 бяха "за" резолюцията, а 58 - "против". Други 44 пък се въздържаха.

Този ход е до голяма степен символичен, тъй като Европейският съюз не разполага с правна рамка, която да го подкрепя. В същото време блокът вече наложи безпрецедентни санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Европейския парламент.

Русия трябва да бъде изолирана на всички нива и изправена пред правосъдието, за да сложи край на своята дългогодишна политика на тероризъм в Украйна и света, категоричен бе той.


По-рано Европейският парламент прие правно необвързваща резолюция, призоваваща Европейския съюз да създаде нова правна рамка, която да санкционира руски служители.

Украинският президент Володимир Зеленски вече призова Съединените щати и други страни да обявят Русия за държава спонсор на тероризма, обвинявайки нейните сили, че са атакували цивилни - нещо, което Москва отрича.

През август министърът на външните работи Дмитро Кулеба също призова света да предприеме стъпки, за да определи Русия като държава спонсор на тероризма. "Няма бизнес, няма контакти, няма културни проекти. Нуждаем се от стена между цивилизацията и варварите, които удрят мирни градове с ракети", изтъкна тогава той.

Засега обаче държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отказва да включи Русия в черния списък въпреки резолюциите в двете камари на Конгреса, които го призовават да го направи.

В момента Държавният департамент на САЩ посочва четири държави - Куба, Северна Корея, Иран и Сирия - като държави спонсори на тероризма. Това означава, че те са обект на финансови ограничения и на забрана за износ на отбранителни продукти.

Досега четири държави членки на ЕС са определили Русия като държава, спонсорираща на тероризма - Литва, Латвия, Естония и Полша.