Рашида Тлаиб е първата мюсюлманка, избрана за американски конгресмен

07 Ное 2018 09:48

 

Рашида Тлаиб е първата мюсюлманка, избрана за американски конгресмен в историята на САЩ, съобщи CNN.

Тлаиб е от палестински произход. Тя е кандидат на демократите. Победата й стана ясна след излизането на резултатите изборите за Конгрес в САЩ.

Тлаиб спечели изборите в Мичиган. Там тя нямаше сериозен конкурент от Републиканската партия.

Тлаиб е на 42 години. Тя работи като адвокат.

 

Александрия Оказио-Кортез, прогресивна демократка от Ню Йорк, стана най-младата депутатка в Камарата на представителите на американския Конгрес, предаде AP. Тя е на 29 години и разтърси политическите среди в Ню Йорк, когато по-рано през годината успя да победи на вътрешнопартийните избори на демократите ветерана Джо Кроули, който имаше десет мандата като конгресмен. Победата на Оказио-Кортез на вътрешнопартийните избори я превърна в лице на недоволните демократи (често в тази категория попадат представители на малцинствата и жени), които се опитват да тласнат партията си наляво.

Оказио-Кортез води предизборна кампания в подкрепа на имигрантите и на работниците. Тя се застъпи за идеята за всеобща система за здравеопазване под ръководството на правителството и за въвеждане на минимална заплата от 15 долара на час. Оказио-Кортез е свързвана с прогресивното крило на бившия кандидат за президент и сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и участва в предизборни прояви в няколко града, подкрепяйки други кандидати от своя лагер. Оказио-Кортез описва себе си като "демократ социалист".

Тя каза, че продължава да плаща студентския си заем и че до неотдавна не е имала здравна застраховка. Оказио-Кортез е израснала в предградието Уестчестър на Ню Йорк. Баща й починал, когато тя е била студентка в Бостънския университет, където е завършила икономика и международни отношения. Майката й е пуерториканка.

Досега рекорда за най-млада депутатка държеше Елиз Стефаник, републиканка от Ню Йорк, която влезе в Камарата на представителите на 30 години. В новата Камара на представителите втората най-млада дама е Аби Финкенауер, демократка от Айова, само с 10 месеца по-възрастна от Оказио-Кортез. Тя се представя като защитник на семействата от работническата класа, каквото е и нейното. Любимка е на синдикатите, работила е за неправителствена организация, настояваща за увеличаване на минималната заплата и на отпуските по майчинство. Преброяването на гласовете в САЩ продължава, но вече е известно, че вчера са били избрани общо 112 жени в двете камари на Конгреса. От тях 95 са демократки и 17 - републиканки. В Сената вчера бяха избрани 10 жени, а в долната камара - 93. Досегашният рекорд на дами в долната камара беше 84.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu