Ушуая – краят на света

07 Ное 2018 16:58

Ушуая е най-големият град в архипелага Огнена земя в Аржентина и се счита за най-южно разположения град на планетата, въпреки че според Чили това е Пуерто Уилямс.

Намира се на 3000 километра от Буенос Айрес.

Първоначално не е било замисленo като традиционно населено място, а е било построено, за да може там да се изпращат затворници. Навремето е било толкова диво място, че никой не искал да се засели там. В наши дни обаче по тези земи животът кипи с пълна сила.

Населението на Ушуая е около 60 000 души. През летния сезон броят достига до 70 хиляди души. Има аерогара и голямо пристанище.

Туристите не пропускат да се снимат пред знака „Fin del mundo“ (Край на света) и да пуснат писма от едноименната поща в близкия Национален парк, но най-забележителното приключение тук е пътешествието с катамаран по пътя на Чарлз Дарвин, който минава в протока непосредствено пред града, между многобройни острови, маркирани от фарове с надпис “край на света”.

 

Около тях пък се излежават тюлени, подскачат пингвини, прелитат птици, които допринасят за красотата на Ушуая. Оттук тръгват и корабите за Антарктида.

Една от най-големите атракции в Ушуая е яденето на кралския рак. Туристите плащат от 100 долара нагоре само за един и си го избират сами, като после го изяждат с помощта на големи ножици.

Интересен факт е, че из дворовете на местните може да откриете много девисил – разпространена на Балканите подправка, но за аржентинците тя е просто плевел. /dariknews.bg

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu