Защо хората напускат Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго

18 Дек 2018 15:41

 

Далас води всички градове в САЩ с най-големия нетен прираст с 246 души, пристигащи ежедневно, според анализ на Bloomberg от данни за преброяването от 2017 г. за миграцията към 100-те най-големи метрополни области в САЩ. През 2014 г. първото място принадлежи на Хюстън с 269 мигранти на ден.

След Далас, Финикс, Тампа, Атланта и Орландо закръглят първите пет. Сиатъл, който е на шесто място с приток от 116 души на ден, е единствената дестинация със студено време в топ 10. Ежедневният приток надвишава 100 души в девет града, докато от Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис си тръгват повече от 100 души всеки ден.

Тези цифри изключват естествения прираст на населението, което е разликата между броя на живородените деца и броя на смъртните случаи.

Миграцията е международна и вътрешна. Международната е разликата между тези, които идват в САЩ и онези, които напускат страната. Втората част на уравнението, нетната вътрешна миграция е разликата между идващите и напускащите даден район на страната.

Преместването може да доведе до големи трансфери на умения и инвестиции.

Хората, които решат да се преместят в други части на страната, вземат таланта си с тях. Държавите и местните власти правят голяма инвестиция в образованието на хората и много повече хора, като инвестират в колежа образование, така че когато се местят, се извършва голям инвестиционен трансфер.

Далас е най-големият бенефициент на тази вътрешна миграция, добавяйки близо 59 000 работници през 2017 г. към работната си сила, следват го Финикс (51 000) и Тампа (41 000), които са като котви за западните и южните райони, към които е по-голямата част от притока.

От друга страна, миналата година повече от 208 000 жители напуснаха градския район на Ню Йорк. Това е почти два пъти по-голям отлив от втория по големина губещ, Лос Анджелис, който има спад от близо 110 000 души. Чикаго намалява с 85 000. Хонолулу, Сан Хосе, Ню Йорк и Бриджпорт, губят най-високите дялове от своите жители, които отиват в други части на страната.

В Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис, трите зони с трицифрен ежедневен отлив, хората напускат по-често, отколкото само преди няколко години. Нарастващите цени на жилищата и високите местни данъци гонят местните жители и плашат потенциалните заселници от други части на страната.

Бойзи, Айдахо и Чарлстън, Южна Каролина съобщават повече от 10 пъти повече вътрешна миграция от чуждестранно придошли мигранти в метрополисите си. През 2017 г. Бойзи имаше нетен приток от 41 души на ден, а Чарлстън 28.

Данните за миграционните потоци са от съществено значение за разбирането на растежа на локално ниво за всичко - от заетостта, тенденциите в недвижимите имоти, развитието на търговията на дребно до правителствената инфраструктура и екологичните шокове.

Международна миграция

Маями, Сан Хосе, Орландо и Ню Йорк имат най-голям дял от населението приток мигранти от чужбина. Бостън и Вашингтон са заедно на петата позиция. Освен Орландо, всички тези градове са загубили от жителите си в други части на страната.

Сред 100-те най-гъсто населени метрополиси, 28 са намалели заради обща нетна миграция, което се дължи за всички на отрицателната вътрешна миграция. От 71-те области, които отчитат нетен приток, 18 са загубили жители в други части на страната и биха могли да припишат своите резултати само на приток от международната миграция. Ню Орлиънс е единствената област, в която притокът и изселването се компенсират.

Промяна

Седем метрополитни района са успели да обърнат миграционните потоци в своя полза през последните години. През 2014 г. в Албакърки, Ню Мексико; Дейтън; Филаделфия ; Солт Лейк Сити и Спрингфийлд, имаха ежедневен отлив поради миграцията. Но всички те отчитат нетни положителни резултати през 2017 г.

"Силният бизнес климат в Ню Мексико за производителите прави района много примамлив. С конкурентна цена на операциите ние можем да се конкурираме с чуждестранните производители", каза T. Хуанг, председател и главен изпълнителен директор на I-Sheng Electric Wire & Cable и мажоритарен акционер на адмирал Кабел, който наскоро обяви планове за изграждане на нов завод в Ню Мексико.

Това споделя и Марк Муурс, сенатор в Ню Мексико в Албакърки - "Сега, когато имаме по-конкурентен бизнес климат, които да върви с невероятния ни природен климат, хората ни преоткриват". /money.bg

Main Menu