Група българи са блокирани на тайландски остров от тайфуна "Пабук"

04 Ян 2019 16:39

Министерството на външните работи е в контакт с група български туристи, които се намират на тайландския остров Кох Самуи, но не са пострадали от тропическата буря "Пабук", като има готовност в случай на нужда да им окаже съдействие, съобщиха от външното ни ведомство.

Към този момент предпочитаните за почивка места в Тайланд като Пукет, Кох Самуи и Краби не са силно засегнати от проливните дъждове и силни ветрове. Няма данни за паника сред туристите.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Ханой на тел. +844 3845 2908, с посолството в Джакарта на денонощния дежурен телефон +62 812 9600 0691, както и с дирекция "Ситуационен център" в МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Според тайландските власти, бурята може да се превърне в най-силната, засегнала Тайланд от десетилетия. Тя вече предизвика поройни дъждове, силни ветрове и достигащи до 5 метра морски вълни. Стотици туристи са блокирани по островите в Сиамския залив, плавателните съдове са в пристанищата, а летищата не работят.

"Пабук" се движи с ветрове, достигащи до 80 км/ч. Над 60 000 местни жители, главно от Након си Тамарат, където бурята достигна най-рано, са били евакуирани.

Тайфунът нахлува към южните части на кралството в разгара на туристическия сезон, което е лоша новина за тайландската икономика, силно зависима от туризма. Страната трябва да приеме тази година рекордните 40 млн посетители, мнозинството от които се настаняват в курортите в южните райони, отбелязват световните агенции.

Main Menu