Надпис "Локо 2019" се появи и на Хеопсовата пирамида

07 Ян 2019 21:25

Пореден вандалски акт върху историческа забележителност с българска следа. На 5 януари български туристи шокирани забелязали, че на един от камъните на Хеопсовата пирамида има издълбан надпис "Локо 2019".

"Стана ми криво и тъжно! И ме хвана срам!!!Нямам какво да направя, освен тихо да се моля - следващите поколения да оценяват заветите и да пазят историческите ценности!", написа в профила си във Фейсбук столичанката Мина Димитрова.

Хеопсовата пирамида е последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света. Стените ѝ са ориентирани към четирите посоки на света, като входът е от северната. Вътре има няколко камери, съединени с коридори, и недовършена подземна камера, пише Дир.бг.

През октомври мемориалният комплекс в японския град Хирошима също стана жертва на вандализъм от двама сценични работници в Националната опера. Тогава те надраскаха паметника с черен спрей с надпис "Локо София" и впоследствие бяха уволнени.

Тогава извинение поднесе българското Министерство на външните работи, а директорът на Софийската опера Пламен Карталов заяви: "Позорът, който тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България".

Main Menu