Турция купила тонове злато от Венецуела за 900 милиона долара

08 Фев 2019 22:00

Турската компания Сардес (Sardes) е купила от Венецуела злато за 900 милиона долара през 2018 година, което е предизвикало недоволството на Вашингтон, съобщи ТАСС, позовавайки се на Блумбърг.

 

Компанията се е появила през декември 2017 г., два месеца след като венецуелския лидер Николас Мадуро посетил турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Фирмата е започнала работа през януари 2018 година и още същия месец е внесла от Венецуела злато за 41 милиона долара. Според агенцията това е била първата такава сделка между двете страни съгласно данните за последните 50 години. След това, през февруари, компанията купила от Венецуела злато за още 100 милиона долара и го доставила в Турция. В крайна сметка купеното злато от Сардес е било за 900 милиона долара.

В отношенията между двете страни това е безпрецедентен случай на сътрудничество, отбелязват от агенцията.

През ноември 2018 година САЩ въведоха санкции, които трябваше да блокират операциите на Венецуела със златните й резерви.

Блумбърг отбелязва, че търговията със злато между Турция и Венецуела по линия на Сардес била прекратена, но че "съществуват други възможности за това".

До този момент не е ясно какво е станало със златото, купено от Венецуела и доставено в Турция, отбелязва "Блумбърг".

 

В края на януари т. г. парламентът на Венецуела, контролирано от опозицията, съобщи за опит да бъдат изнесени 20 тона злато от страната. Според противниците на сегашния президент Николас Мадуро, има вероятност то да е било предназначено за Русия. В Москва тази версия беше опровергана, но на 31 януари в руската столица кацна самолет, пристигайки от Венецуела с неизвестен товар на борда.

Main Menu