Републиканците и демократите постигнаха споразумение за границата с Мексико

12 Фев 2019 07:58

Републиканците и демократите в Конгреса на САЩ постигнаха принципно споразумение по въпросите на сигурността по границите, за да се избегне ново спиране на федералното правителство ("шътдаун") на 15 февруари. Това съобщи в понеделник републиканският сенатор от щата Алабама, председател на комисията по бюджетни кредити на горната камара на конгреса Ричард Шелби.

"Имахме добра вечер. Стигнахме до основно споразумение", разкри сенаторът. Законодателите не разкриха подробностите на споразумението, уточнявайки, че текстът на законопроекта може да бъде публикуван в сряда.

 

На 25 януари Белият дом и Конгресът се съгласиха за краткосрочно възобновяване на финансирането за цялото американско правителство, като по този начин прекратиха "шътдаун", което продължи 35 дни. Това споразумение обаче обхвана периода само до 15 февруари.

Досега републиканците и демократите не са преодолявали бюджетните противоречия, главно свързани със засилване на контрола над американската граница с Мексико и не са премахнали заплахата от нов "шътдаун".

Main Menu