Почина модната икона Карл Лагерфелд

19 Фев 2019 14:42

 

На 85-годишна възраст почина световноизвестният дизайнер Карл Лагерфелд, съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация на френските медии.

Германският дизайнер, превърнал името си в марка в модната индустрия, е починал във френската столица Париж. През последните седмици той е боледувал и е изпуснал няколко модни събития, посочва агенцията.

Лагерфелд е роден през 1933 година в Хамбург в заможно семейство. През 1953 година Карл, заедно с майка си, напуска Германия и се установява в Париж. През 1955 година започва работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Пату, от когото получава най-важните си уроци по отношение на модата. През 1959 година напуска модната къща и става дизайнер на свободна практика.

Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност. Така през 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. Той бе известен и като фотограф и карикатурист.

Main Menu