Вулканична катастрофа заплашва САЩ

27 Фев 2019 22:02

 

Геологическата топографска служба на Съединените американски щати предсказа вулканична катастрофа по западното крайбрежие на страната. Тревожната прогноза е направена на сайта на научната агенция.

Специалистите са установили, че в Калифорния има осем активни вулкана, които в случай на голямо изригване могат да застрашат живота на най-малко 200 000 души. Най-малко десет изригвания са станали през последните 1000 години, и бъдещи вулканични изригвания са неизбежни.

Учените са картографирали най-уязвимите райони, които биха били в епицентъра на бъдещи вулканични изригвания. Въз основа на данните за вулканичната активност през последните пет хиляди години, учените са изчислили, че вероятността от голямо изригване през следващите 30 години е около 16%.

Според експертите властите подценяват опасността за населението, въпреки че реално има риск от нова катастрофа. Въпреки че понякога изригването на вулкан може да бъде прогнозирано, то събития като образуването на цунами и земетресенията не могат да бъдат прогнозирани с точност. Поради това е и висок рискът за живеещите близо до вулканите хора. Въпросните активни вулкани могат да предизвикат земетресения, движение на земни маси, а освен това да изхвърлят във въздуха голямо количество токсични газове.

Main Menu