Великобритания загуби битката срещу Мавриций

28 Фев 2019 21:29

 

Великобритания трябва да се раздели с последната си територия в Индийския океан. Според решение на съда в Хага, преди 50 години британците неправомерно са отделили архипелага Чагос от Мавриций.

 

През 60-те години на миналия век Великобритания неправомерно е откъснала архипелага Чагос от бившата си колония Мавриций и е длъжна да го върне "възможно най-бързо". Това обяви Международният съд в Хага. Тази важна във военно отношение островна група се намира между Мавриций и Малдивските острови и е последното британско притежание в Индийския Океан.

Навремето остров Мавриций е бил британска колония и е влизал в една и съща административна единица заедно с архипелага Чагос. През 1968 островът получава независимост. Но малко преди това британците отделят архипелага Чагос от Мавриций и си го запазват. Мавриций отказа да приеме този факт и потърси правата си пред съда.

Сега съдът обяви, че отделянето, извършено от британците, е неправомерно и призова Обединеното кралство възможно най-бързо да изтегли своята администрация от въпросната територия, за да даде възможност на Мавриций да деколонизира своите земи.

 


"Този момент е исторически"

В Мавриций поздравиха позицията на Съда като "историческа за страната и народа", а министър-председателят Правинд Югнаут заяви, че страната сега ще може "напълно да възстанови териториалната си цялост, а островните жители и техните потомци отново да се завърнат по родните си места".

Между 1968 и 1973 британските колониални владетели принудително изселват над 2000 жители на архипелага Чагос, за да отворят място за строежа на голяма военна база. В една британска дипломатическа депеша от онова време се казва, че ставало дума за "шепа Тарзановци и Петкановци", очевидно намеквайки за познатата фигура от романа "Робинзон Крузо".

В отговор на съдебното решение от Хага британското външно министерство подчерта значимата роля на своята военна база за международната сигурност. "Отбранителните съоръжения на британска територия в региона на Индийския океан" помагат за това хората във Великобритания и "навсякъде по света да бъдат защитавани от терористични заплахи, организирана престъпност и пиратство", казват от министерството. Военната база на най-големия остров от архипелага - Диего Гарсия - в момента е наета от САЩ. По времето на Студената война тази база имаше ключово стратегическо значение, а през последните години тя бе използвана от американските военновъздушни сили за мисиите им в Афганистан и Ирак.

По време на изслушване през миналия септември Великобритания официално се извини за принудителното изселване на островни жители. Стореното било "срамно и погрешно". В същото време Лондон продължи да твърди, че Мавриций е постъпил неправилно, отнасяйки въпроса до Международния съд в Хага.

От голямо символно значение

Позицията на Международния съд в Хага няма задължителна сила, но е от голямо символно значение, тъй като съдът бе сезиран от Общото събрание на ООН, което поиска тълкувателно решение в спора. Освен това то нанася тежък удар на бившата колониална сила Великобритания, която ще е принудена по нов начин да дефинира своето място в световната политика след като напусне ЕС.

Международният съд в Хага е създаден през 1946 година, за да решава спорове между страните-членки на ООН. Той е най-важният правен орган на Обединените нации.

Main Menu