Какво е хоризонтален небостъргач?

02 Мар 2019 21:51

 

Поредното инженерно чудо на Китай е близо до завършване.

Проектът Raffles City Chongqing на прочутия архитект Моше Сафди се простира на 1.12 млн. квадратни метра, като се състои от 8 кули и гигантска конструкция, вдигната високо над земята, която минава като мост през тях, носейки прозвището „хоризонтален небостъргач”.

Хоризонталният небостъргач е с дължина 250 метра, като официално се казва Crystal. Конструкцията е едно от най-високите подобни съоръжения в света, пише CNN.

Когато бъде завършена и стане достъпна за посетители, в нея ще ще се помещават галерия, небесна градина, басйен, както и множество ресторанти.

Ако това не е достатъчно, през нощта конструкцията ще се трансформира в гигантски светлинен лъч, обсипвайки нощното небе със светлинно шоу.

Комплексът Raffles City Chongqing включва 230 хил. кв. метра търговска площ, 1 400 жилищни имота, луксозен хотел и 160 хил. кв. метра офис площи.

Осемте кули и хоризонталния небостъргач на стойност 3.8 млрд. долара ще бъдат отворени през тази година.

Дизайнът на комплекса е вдъхновен от класическите китайски лодки, препратка към миналото на град Чунцин, който е бил основен търговски център.

Амбициозният проект се намира в югозападната част на китайския град с лице към пресечната точка на реките Яндзъ и Джайлинг.

Строителната компания CapitaLand, която е една от най-големите в Азия, посочва, че понастоящем работи с фокус върху интериора, като срокът за завършване е второто тримесечие на 2019 година.

По думите на Лукас Лох, заместник изпълнителен директор и директор информационни технологии в CapitaLand China, дървета вече са били транспортирани до гигантския небесен мост с цел да направят атмосферата на най-голямата площадка за наблюдение в западната част на Китай по-жива.

„След шест години на строителство, използвайки най-съвременните инженерни технологии, ние сме горди да представим чрез Raffles City Chongqing една емблематична архитектурна форма, наподобяваща мощно платно, което се носи напред в историческата част на Chaotianmen (мост над река Яндзъ).”, казва Лох в изявление до медиите.

„Позициониран като задължителна за посещение дестинация за местните граждани, както и за местните и чуждестранни туристи, Raffles City Chongqing събира добри отзиви от нашите клиенти”, добавя той.

Настоящият проект е осмият комплекс от серията Raffles City изграждани от CapitaLand в Китай.

Останалите се намират в Пекин, Ченгду, Хангжу, Нингбо, Шенжен и Шанхай, където има два подобни комплекса.

Main Menu