Мадуро се закани да разгроми това "лудо малцинство" опозицията

06 Мар 2019 08:46

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви днес, че ще разгроми опозицията, която нарече "лудо малцинство", решено да дестабилизира страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Това е първото публично изявление на Мадуро след като опозиционният лидер Хуан Гуаидо му отправи предизвикателство.

 

Гуаидо - 35-годишният председател на Националната асамблея (Народното събрание), където опозицията има мнозинство, който се самопровъзгласи за временен президент и бе признат за такъв от петдесетина държави, се завърна във Венецуела в понеделник с риск да бъде арестуван, след десетдневна обиколка в пет латиноамерикански страни въпреки забраната на властите да напуска страната.

На церемония по случай шестата годишнина от смъртта на бившия венецуелски президент Уго Чавес, Мадуро призова привържениците си да участват в "антиимпериалистически демонстрации" в събота, 9 март, които ще съвпаднат с митинг на опозицията, обявен по-рано от Гуаидо.

На 9 март 2014 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама подписа указ, в който Венецуела беше обявена за "изключителна заплаха за националната сигурност на САЩ", припомня ТАСС. През април 2015 г. Мадуро обяви 9 март за "Ден на боливарския антиимпериализъм".

Хуан Гуаидо вчера обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента Николас Мадуро, съобщи ДПА.

Гуаидо стяга стачки

"Държавните служители, работниците, синдикатите няма да продължат да работят с /.../ режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва", заяви Гуаидо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас.

 

Гуаидо увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща "амнистия" на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу Мадуро. Подобно предложение Гуаидо направи и на военните, припомня агенцията. Стотици войници и офицери дезертираха и преминаха в съседна Колумбия.

Опозиционният лидер призова държавните служители да се готвят за стачка, макар че не посочи конкретна дата, и заяви, че незабавен приоритет сега е да се прокара закон, гарантиращ правата на държавните служители. Гуаидо уточни, че днес ще свика заседание на парламента за изработването на закона.

САЩ затягат блокадата

Съединените щати разглеждат възможността да наложат нови санкции срещу Венецуела, за да засилят натиска върху правителството на президента Николас Мадуро да се оттегли от властта, заяви вчера съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Ние обсъждаме нови санкции, нови мерки за затягане на нашия контрол върху финансите на Мадуро, за да лишим този режим от парите, които са му необходими, за да остане на власт", заяви Болтън по телевизия "Фокс бизнес".

По-рано вчера специалния пратеник на САЩ във Венецуела Елиът Ейбрамс заяви, че трудно може да се види някаква роля за Мадуро в изграждането на "демократична Венецуела".

"Ако той искаше да построи демократична Венецуела, имаше възможността да го направи, но не го направи", заяви Ейбрамс пред журналисти във Вашингтон. "Изключително трудно е да си представим как той би могъл да изиграе позитивна роля в демократични избори", каза пратеникът на Вашингтон, добавяйки, че венецуелците в крайна сметка трябва да решат бъдещата роля на Мадуро.

Main Menu