Алжирският президент отстъпи пред протестите и се отказа да се кандидатира за пети мандат

12 Мар 2019 08:24

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика, срещу когото от две седмици има безпрецедентни протести, днес обяви, че е решил да не се кандидатира за пети мандат и отлага за неуточнена засега дата предвидените за 18 април президентски избори, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

82-годишният Бутефлика е на власт от 20 години. Преди ден той се върна от двуседмичен болничен престой в Швейцария, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Алжирците почти не са виждали Бутефлика на обществено място откакто през 2013 г. той получи инсулт, който затрудни говора му и го постави в инвалидна количка.

Алжирците почти не са виждали Бутефлика на обществено място откакто през 2013 г. той получи инсулт, който затрудни говора му и го постави в инвалидна количка.

В обръщение към нацията, публикувано от държавната информационна агенция АПС, Бутефлика казва, че президентските избори ще се състоят след "национална конференция", която ще има за задача да реформира политическата система и да изготви до края на 2019 г. проект за нова конституция.

В обръщението Бутефлика обещава да предаде президентския пост "на приемника, който бъде свободно избран от алжирския народ", с което дава да се разбере, че ще остане държавен глава и след изтичането на сегашния му мандат на 28 април 2019 г., отбелязва Франс прес.

"Няма да има пети мандат и аз никога не съм мислил за мен за такъв, имайки предвид моето здравословно състояние и възрастта ми, последният ми дълг към алжирския народ е единствено да допринеса за полагане на основите на една нова република", се казва в изявлението на Бутефлика.

 

"Няма да има президентски избори на 18 април", казва алжирският президент и добавя, че с това си решение "удовлетворява настоятелното искане на много алжирци".

Бутефлика обеща да извърши в скоро време важни промени в правителството и да инициира формирането на кабинет от технократи, предаде ТАСС.

Веднага след разпространяване на обръщението на президента, бе съобщено, че премиерът Ахмед Уяхия е подал оставка и ще бъде заменен от досегашния вътрешен министър Нуредин Бедуи, който ще състави ново правителство. Негов вицепремиер ще е Рамтан Ламамра, който ще е и външен министър. Ламамра вече е ръководил алжирското дипломатическо ведомство от 2013 до 2017 г., отбелязва Франс прес.

В сряда Конституционният съвет ще обяви окончателния списък на допуснати кандидати на президентските избори през април.

Критици на Бутефлика се опасяват, че целта на оповестените днес решения е да се улесни идването на власт на избран от него наследник, отбелязва Асошиейтед прес.

Десетки гимназисти излязоха по улиците на столицата Алжир и други градове. В столицата протестираха и стотици адвокати с лозунги против Бутефлика. Те заявиха, че "законът и конституцията са били многократно нарушени" и призоваха Конституционния съвет да не приема кандидатурата на Бутефлика.

По изключение в протеста на адвокатите в град Бежая се включиха и съдии, на които е забранено да участват в публични протести, подобно на полицаите и войниците.

Междувременно повече от 1000 алжирски съдии заявиха, че ще откажат да бъдат наблюдатели на изборите идния месец, ако в тях се състезава и президентът Абделазиз Бутефлика.

Декларацията на представителите на съдебната власт, които в арабските страни по традиция осъществяват мониторинг за хода на изборния процес, бе оповестена по-рано днес от телевизионния канал "Ал Арабия". В нея съдиите посочват, че създават нова асоциация, която няма да се подчинява на указите да се извършва наблюдение над президентските избори, насрочени за 18 април.

Това е един от най-тежките удари по болния президент след началото на големите протести преди половин месец, отбелязва Ройтерс. Освен това днес започва стачка на Гилдията на адвокатите на Алжир, която още преди няколко дни обяви, че прекратява своята съдебна практика в протест срещу издигането на кандидатурата на президента за пети пореден мандат, предаде ТАСС.

Main Menu