Грузия задържа трафиканти на радиоактивния уран-238

14 Мар 2019 08:53

Грузия съобщи, че е задържала двама души, опитващи се да продадат за 2,8 млн. долара радиоактивен уран-238, който може да бъде използван за направа на ядрена бомба след преработка, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Съобщавайки за арестите в грузинския град Кобулети на Черно море, силите за сигурност не казват дали двамата, които според съобщението били част от престъпна група, са имали купувач за урана, нито откъде са се снабдили с него.

"Обектът, иззет след обиск на задържаните, бе подложен на експертиза, която установи, че тежестта му е 40,19 грама и съдържа радиоактивен изотоп уран-238", съобщи пред журналисти следователят от службата за сигурност Савле Мотиашвили. Той добави, че иззетото вещество представлява заплаха за живота и за здравето. Двамата заподозрени ги грози затвор от 5 до 10 години, ако бъдат признати за виновни за трафик на радиоактивни материали.

Уран-238 е най-слабо радиоактивния изотоп на урана и съставлява над 99% от естествения уран. Той не може да се използва за предизвикване на верижна реакция, както изисква ядреното оръжие. За тази цел се използва уран-235, посочва Ройтерс.

Main Menu