49 жертви на стрелбата в новозеландските джамии, убийствата са излъчвани на живо

15 Мар 2019 10:57

49 души са убити при стрелбата срещу две джамии в Нова Зеландия, съобщи полицията в Нова Зеландия.

По-рано беше съобщено за 40 жертви. В първите информации за стрелбата жертвите бяха 27.

Повече от 20 са тежко ранените. Премиерът Джасинда Ардърн определи инцидентите като терористична атака и като "един от най-мрачните дни" за страната.

 

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в двете джамии. Полицейският комисар Майк Буш обаче предупреди, че на свобода може да са повече участници в атаките. Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че един от арестуваните е австралийски гражданин. Той описа заподозрения нападател като "екстремист, десен терорист насилник", цитира го БиБиСи (BBC).

Същевременно стана ясно, че част от престъплението е била излъчена на живо в социалните мрежи. Един от стрeлците е публикувал лайвстрийм видео (бел.ред. - на живо) по време на атаката. По-късно то бе разпространено и в редица канали за видеообмен, но повечето от тях го блокираха заради сцените на насилие.

Кадрите показват как терористът Брентънт Тарант излиза от колата си, взима от багажника оръжие, извършва нападението и се връща обратно. Видеото е заснето по подобие на компютърните игри от първо лице. Някои от гледалите на живо тях са заснели образа на Тарант и снимката му вече се разпространява в социалните мрежи.

 

По информация на българското посолство в столицата на Австралия Канбера към 9.30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия, съобщиха от Министерството на външните работи. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Канбера на телефони + 612 62 86 97 00 и +614 38 00 51 87, посочват от ведомството.

Main Menu