Изправиха пред съда касапина на мюсюлмани

16 Мар 2019 08:59

 

28-годишен австралийски гражданин е обвинен за убийство във връзка с нападенията над две джамии в новозеландския град Крайстчърч, при които загинаха 49 души, а десетки други бяха ранени, предаде Би Би Си.

Явяването на обвиняемия пред областният съд в Крайстчърч стана при затворени врати поради засиления риск за сигурността. Съдът все още не е обявил официално името на заподозрения, като се очаква това да стане скоро.

Австралийската телевизия Ей Би Си идентифицира нападателя като Брентън Тарант. Преди нападенията той е публикувал в социалните мрежи манифест със заглавие "Голямата замяна", в който казва, че е искал да атакува мюсюлмани. По-късно стана ясно, че убиецът е посетил България, както и други европейски страни.

Стрелецът не е имал криминално досие. Според местните власти не е имало никакъв повод той да бъде наблюдаван от службите за сигурност. Купил е оръжията, с които е извършил атаката, напълно законно. Сред жертвите и сред пострадалите има и деца. Загинали са много чужденци - граждани на Йордания, Турция, Бангладеш, Саудитска Арабия, Индонезия.

Main Menu