В Япония започна сезонът на цъфтежа на вишните сакура

21 Мар 2019 07:12

В Япония започна сезонът на цъфтежа на вишните сакура, който всяка година се посреща с голям ентусиазъм в Страната на изгряващото слънце, предава ТАСС.

Първите пъпки разцъфнаха на контролирани дървета в парка на град Нагасаки на южния остров Кюсю. По традиция началото на сезона на сакурата се обявява тогава, когато на контролните дървета се появят най-малко пет нежно розови цветчета.

В Нагасаки цъфтенето бе регистрирано четири дни по-рано от обичайното, което е свързано с топлото време на основната територия на Япония. Понастоящем термометрите показват температури, които обикновено са характерни за месец май. В частност в столицата Токио бяха измерени 19 градуса по Целзий.

Във вишневата градина в токийския храм Ясукуни дежурят служители на Метеорологичната служба. Прието е да се смята, че в пълна степен сезонът на сакурата е открит тогава, когато заветните пет цветчета разцъфнат именно в този парк. В сряда те бяха само две.

В Япония сакурата, далекоизточната разновидност на вишната, има статут на неофициален герб. Пълният цъфтеж на тези дървета се наблюдава през месец април, когато парковете на страната се потапят в море от цветчета във всички оттенъци на розовото. По това време се стичат тълпи от местни жители и туристи, които си устройват пикници под клоните на дърветата.

Main Menu