Напрежение в Либия заради военна офанзива към Триполи

06 Апр 2019 13:41

 

Източнолибийските сили контролират все още бившето Международно летище на Триполи, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източнолибийски военен говорител и жители.

Според телевизия "Ал Джазира" е имало сблъсъци между привърженици на властите в Триполи и армейски подразделения в района на магистралата, минаваща близо до международното летище на Триполи, информира БТА.

Засега постъпва противоречива информация кой в момента контролира летището. Първо Либийската национална армия (ЛНА) заяви, че е завзела аерогарата, която от около пет години не работи, след като беше почти напълно разрушена при боеве през юли 2014 г. Буквално след няколко часа министерството на вътрешните работи на правителството в Триполи пусна комюнике, в което заяви, че контролът над стратегическия обект е възстановен. Почти веднага обаче говорителят на силите на Хафтар бригаден генерал Ахмед Мисмари опроверга това. "Армията все още държи летището", каза той.

Ожесточени сблъсъци южно от Триполи

Въоръжени групировки от град Мисрата пристигнаха на помощ на формированията на заседаващото в Триполи правителство на националното единство на Либия с премиер Файез Сарадж, съобщи телевизия "Ал Джазира", цитирана от ТАСС. Според телевизионния канал отрядите от Мисрата (намираща се на 200 км източно от столицата) се отправили към южните покрайнини на Триполи, за да подкрепят проправителствените войски при удържането на настъплението на Либийската национална армия с командир фелдмаршал Халифа Хафтар.

Мисратците, изиграли немалка роля при свалянето на полковник Муамар Кадафи през 2011 г. и освобождаването в края на 2016 г. на град Сирт от бойците на терористичната групировка "Ислямска държава", представляват сами по себе си най-боеспособната и организирана сила, която може да се противопостави на подразделенията на Хафтар. Разполагат с тежко въоръжение, в това число танкове, артилерия и системи за залпов огън, както и бойна авиация. Съобщава се, че готовност да отрази щурм на Триполи е заявило и самото командване на разположената в Мисрата военновъздушна база.

Според телевизионния канал "218" вчера Сарадж в качеството си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили е сформирал Обединен оперативен щаб и е назначил за негов ръководител началника на така наречения Западен военен окръг към правителството си генерал-майор Осама Джувейли. Освен него в структурата влизат командващите Централния и двата столични военни окръга, началникът на военното разузнаване и представител на президентската гвардия.

Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство от военната активност край либийската столица Триполи и предупреди, че тя заплашва стабилността на Либия. Съветът също така призова командваната от Халифа Хафтар Либийска национална армия да прекрати всякакви придвижвания на войските си, предаде Ройтерс.

Германският постоянен представител в ООН Кристоф Хойсген, който през април е ротационен председател на съвета, изчете съвместна декларация на съвета, приета, след като на заседание при закрити врати органът на Обединените нации беше информиран за последния развой на събитията в Либия.

"Съветът също така призова всички сили да понижат и прекратят военната активност. Не може да има никакво военно решение на конфликта", каза Хойсген. Съветът изрази и намерението си "да потърси сметка от отговорните за по-нататъшни конфликти", предаде Асошиейтед прес.

Членовете на органа на Обединените нации отново изразиха пълна подкрепа за генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който вчера напусна Либия, след като по-рано през деня се срещна с Хафтар. Съветът "призова всички страни в конфликта да възобновят диалога и да изпълнят ангажимента си да взаимодействат конструктивно с политическия процес под егидата на ООН".

В декларацията се подчертава задължението съгласно международното право да се пазят цивилното население и служителите на ООН.

Русия и Египет пък координират действия за възстановяване на либийската държавност чрез национален диалог. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю от днес за египетския вестник "Ахрам", цитирано от ТАСС.

"Задачата ни е да помогнем на либийците да преодолеят съществуващите разногласия, да постигнат устойчиви договорености по параметрите на националното помирение", заяви Лавров. "Имаме общо виждане за пътя на възстановяването на либийската държавност чрез инклузивен национален диалог с участието на представителите на водещите военно-политически сили, гражданското общество и регионите", добави руският министър. Той каза, че се надява общолибийската конференция този месец в либийския град Гадамес да осигури напредък по урегулирането на ситуацията в Либия.

Main Menu