Пенс подкрепя Помпео: WikiLeaks може да действа в интерес на Русия

12 Апр 2019 17:28

Американският вицепрезидент Майк Пенс подкрепя позицията на бившия шеф на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), Майк Помпео, който сега заема длъжността държавен секретар, че WikiLeaks може да действа в интерес на Русия, коментира Пенс по СиЕнЕн, цитиран от ТАСС.

На 17 април 2017 г. Помпео, който оглавява ЦРУ през 2017-2018 г. обяснява, че WikiLeaks е "недържавна вражеска служба, която работи, подстрекавана от държави като Русия".

"Да, напълно сме съгласни с това. Ето защо Министерството на правосъдието иска екстрадирането на Асандж", допълва вицепрезидентът на САЩ, отбелязвайки необходимостта от справедливост и правосъдие спрямо основателя на WikiLeaks.

Пенс обяснява, че Асандж е участвал в една от най-големите кампании в американската история, за компрометиране на класифицирана информация.

Вицепрезидентът на Съединените щати допълва, че основателят на WikiLeaks е изложил на опасност американската армия и че той трябва да бъде съден.

Коментирайки положителните забележки на американския президент Доналд Тръмп за WikiLeaks по време на предизборната кампания през 2016 г., когато организацията публикува вътрешна кореспонденция на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, Пенс отбелязва, че "президентът на САЩ, както и медиите, винаги приветства информация, но това в никакъв случай не е одобрение."

Доналд Тръмп заяви, че не знае "нищо за WikiLeaks", часове след ареста на Асандж, и две години след като често цитира информация за Хилъри Клинтън по време на първата си кампания.

"Не знам нищо за WikiLeaks. Не е моя работа. Видях какво се случва с Асандж", обясни той в Белия дом, цитиран от "Евронюз".

"Надявам се, че хората виждат позорното поведение на Хилари Клинтън, както разкри WikiLeaks. Тя не става за президент", обяснява Тръмп в Туитър на 11 октомври 2016 г.

Основателят на WikiLeaks, Джулиан Асандж, бе арестуван в четвъртък от британската полиция в еквадорското посолство в Лондон въз основа на заповед от 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда.

През 2012 г. журналистът потърси убежище в дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е арестуван във връзка с обвинения в "сексуална принуда и тормоз", както и за изнасилване.

Основното опасение на основателя на WikiLeaks е, че Швеция ще го депортира в САЩ, където австралиецът може да лежи 35 години в затвора или да получи смъртно наказание за публикуване на тайни документи на Държавния департамент, обвиненията, които Асандж отхвърля и нарича - политически мотивирани./news.bg

 

Main Menu