В САЩ предлагат преразглеждане на отношенията с Русия

12 Апр 2019 17:30

Американски политици призоваха президента на САЩ Доналд Тръмп да предприеме "преразглеждане" на отношенията с Русия.

В статия за в. "Уолстрийт джърнъл" бившият държавен секретар Джордж Шулц, бившият шеф на Пентагона Уилям Пери и бившият сенатор Самюъл Нън подчертават, че настоящата политика на Вашингтон към Москва е отживелица и трябва да бъде преразгледана.

Политиците предлагат създаването на двупартийна група в Конгреса на САЩ, която да отговаря както за укрепването на НАТО, така и за диалога с Русия. Според тях Конгресът вече е доказал своята ефективност по този въпрос, като е изиграл важна роля за подобряване на отношенията между двете страни през 1980-те години.

Освен това Шулц, Пери и Нън призоваха Тръмп и президента на Русия Владимир Путин да излязат със съвместна декларация, осъждаща използването на ядрени оръжия. Авторите на призива смятат, че подобен ход ще успокои обществеността и ще подтикне други държави към съкращаване на ядрените арсенали.

 

Такова изявление се различава коренно от поредицата призиви за "възпиране" и потискане на Русия, отбелязва руският професор по сравнителна политология Юрий Почта.

Според експерта въпросните трима американски политици са се обърнали не само към президентите на Русия и САЩ, но и към представителите на американския политически елит, които са готови да застрашат световната сигурност заради вътрешни разпри.

"Смисълът на техния призив: републиканци и демократи да спрат да "воюват", това загуби всякакъв смисъл, това загуби цялото си значение, това се превърна във вендета поради факта, че Клинтън не спечели, а Тръмп дойде на власт. И да спрат да "воюват" с Русия, нашите страни имат много общи интереси, давайте да се договаряме", коментира Почта./news.bg

Main Menu