Вучич: Очаквам Западът да ни притисне за Косово

18 Апр 2019 21:44

Сръбският президент Александър Вучич заяви на пресконференция в Белград, че очаква сериозен натиск от Запада за признаване на независимостта на Косово, предаде ТАСС.

"Предстои ни интересен и важен период по въпроса за Косово. Не бих казал решаващ, предполагащ окончателно решение, но Сърбия ще бъде подложена на натиск да направи допълнителни отстъпки, за да предразположи албанците да отменят митата и да се отворят възможности за диалог", каза Вучич.

Президентът припомни фактите: първо, косовските албанци не изпълниха единственото си задължение по споразумението от Брюксел за формиране на съюз на сръбските общини в Косово, второ, те въведоха първо 10-процентови, а след това 100-процентови мита за сръбски стоки, трето, те приеха платформа за диалог с Белград, но не желаят диалог и четвърто, те формираха армия противно на собствената си конституция.

Вучич повтори, че Сърбия е готова на компромис, но не е съгласна албанците да получават всичко, а сърбите нищо.


"И международната общност, и Германия, САЩ и Франция трябва да знаят, че без компромис натискът няма да помогне", подчерта държавният глава.

Вучич: Очаквам Западът да ни притисне за Косово
Той добави, че Белград търпя шест месеца косовските мита, без да въвежда реципрочни мерки, но Сърбия не може вечно да търпи без отговор ултиматумите на Прищина./fakti.bg

Main Menu