Ердоган: Новите избори в Истанбул ще укрепят демокрацията в Турция

07 Май 2019 17:46

Президентът и лидер на управляващата в Турция партия Реджеп Ердоган изрази задоволство от решението за касирането на вота и провеждането на нови избори в Истанбул.

„Считам, че решението на Висшия изборен съвет е важна крачка към укрепването на демокрацията в Турция, това е най-правилното решение. Насрочените за 23 юни избори в Истанбул ще позволят да се отстранят всички спорове по повод резултатите от вота на 31 март“, каза той в речта си пред заседанието на парламентарната си група.

Той посочи, че след съобщението за разликата от 25-28 хиляди гласа, с които партията му загуби вота в мегаполиса, хората му били готови да приветстват ситуацията, обаче после се изяснили много пропуски и нарушения, невалидни гласове и възражения, и така картината рязко се променила.

„Видяхме, че волята на 15 000 наши избиратели е била публично похитена. Ако някои от тези грешки са били допуснати неволно, то е очевидно, че в по-голямата си част те не са неумишлени. Единствено в гласовете за партията ни се очертаха толкова грешки и неточности, докато за другите нямаше, и тази разлика излезе наяве. Когато разследвахме проблема, открихме че има сериозна корупция с членовете на секционните комисии и избирателните списъци. И след възраженията си внесохме казуса във Висшия изборен съвет. Документите са много стабилни, има чувствителни доказателства и ако разликата в гласовете не беше спаднала наполовина, случаят нямаше да стигне дотук“, каза Ердоган. Той подчерта, че не може да подминат със затворени очи несправедливостта и погазената народна воля.

Според него появата на разлика от такъв голям брой гласове била достатъчна да предизвика съмнения. А и въпреки изричната заповед в изборния кодекс, близо 20 000 членове на 62 комисии били неправилно избрани, което допълнително засилило подозренията. „Видно е, че има намеса на мръсни ръце. Искрено вярваме, че има организирана корупция и пълно беззаконие. Отделните грешки, недостатъците, дефектите могат да бъдат извинени, но никой не може да обясни като невинна грешка това, че членовете на изборните комисии са били назначени незаконно. Продължихме законната си борба до миналата нощ. Турция е демократична и правова държава. Ние сме тези, които възродиха демокрацията и реализират проектите. Няма да дадем възможност на онези, които се опитват да сложат ръка на управлението на страната“, заключи Ердоган.

 

Той изрази твърда увереност в успеха на кандидата за кметския пост в Истанбул Бинали Йълдъръм.

Междувременно неуспели партийни кандидати за кметове на Голямата Истанбулска община обявиха, че се оттеглят от новите избори и декларираха подкрепата на избирателите си за анулирания Екрем Имамоглу, който на практика ще се състезава само с Йълдъръм. Така за кметувалия само 19 дни е възможно да гласуват други десетки хиляди, плюс електората на републиканците.

Main Menu