Смъртни присъди грозят 16 души, изгорили младо момиче

29 Май 2019 14:52

 

Полицията в Бангладеш трябваше да повдигне обвинения на 16 човека днес, включително и ръководителят на ислямската семинария, заради шокиращото убийство на 19-годишно момиче, изгорено до смърт, предаде БГНЕС.

Убийството на Нусрат Джахан Рафи миналия месец предизвика протести в цялата азиатска страна, като премиерът обеща да накаже всички виновни. Тя е била завлечена на покрива на ислямската семинария, където е учила. Нейните нападатели поискали от нея да изтегли обвиненията си за сексуален тормоз, които били подадени в полицията за неин учител.

Когато отказала, Рафи е била залята с керосин и подпалена. Момичето почина пет дни по-късно. Нейната смърт даде гласност на все повечето случаи на сексуално насилие в страната. От полицията съобщиха, че по-късно днес ще бъдат повдигнати обвинения срещу 16-те участници, между които и две съученички на Рафи. „Те ще бъдат обвинени по закона за жените и децата и ние препоръчваме смърт за всички 16 обвиняеми”, заяви водещият разследването Махамед Икубал.

Той сподели, че ръководителят на училището, където Рафи е била ученичка, е наредил убийството ѝ от затвора. В края на март ученичката отива в полицията, за да подаде жалба за сексуален тормоз срещу свой учител. В изтекло видео се вижда как шефа на полицейското управление казва, че това „не е голяма работа”. Икубал добавя, че 5 човека, включително три съученици на Рафи, са я завързали с шалове, докато останалите са я подпалвали. Планът е бил да представят случилото се като самоубийство.

 

Рафи е била с 80% изгаряния и умира в болницата на 10 април. Но преди това тя записва видео, в което повтаря обвиненията си против директора. Брат ѝ Махмуд Хасан Номан заяви, че иска бърз процес. „Ние искаме всички виновници да бъдат обесени”, каза той.

Main Menu