Искат съд за създателите на "Чернобил"

13 Юни 2019 20:29

 

Партията "Комунисти на Русия" е отправила искане към Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации ("Роскомнадзор") да забрани официално сериала на HBO заради пропаганда, манипулации и демонизиране на СССР и съветската власт от онова време, съобщава Интерфакс.

Според партийните активисти трагедията на Чернобилската авария е била превърната в обект на идеологическа манипулация.

Затова те настояват не просто за спирането на сериала на територията на Русия и достъпа до него като цяло, но също така искат ключови лица от продукцията да бъдат съдени за клевета и да отговарят пред съда за клевета, защото продукцията демонизирала съветската власт.

"В "Чернобил" истинската трагедия стана обект на идеологическа манипулация от телевизионния канал на HBO. Сериалът за драматичните събития от април 1986 г. е идеологически инструмент, предназначен да опорочи и демонизира имиджа на съветското правителство и съветските хора", се казва в изявление на партията.

 

Оттам още твърдят, че "Роскомнадзор" е длъжен да блокира достъпа до поредицата в интернет за всички торент тракери. Срещу режисьора, сценариста и изпълнителния продуцент на сериала трябвало да се открият наказателни дела по чл. 129 от Наказателния кодекс на Руската федерация за публична клевета.

От Интерфакс обаче уточняват, че въпросният член от Наказателния кодекс отдавна вече не е валиден в страната.

Сериалът "Чернобил" се превърна в едно от най-значимите събития в телевизията. Поредицата разби рекорда за най-висока оценка в онлайн филмовата енциклопедия IMDB, заемайки първо място със средна оценка 9,6 от възможна 10.

Main Menu