Бившият директор на Чернобил: Сериалът изопачава историята

16 Юни 2019 17:11

Бившият директор на Чернобилската АЕЦ Игор Грамоткин подложи на критика сериала, който набира все по-голяма популярност и предизвиква вълна от коментари не само на Запад. Той е работил 30 години в централата, бил е неин директор от 2005 до 2018 г., а заради конфликт с министерството на екологията на Украйна подава оставката си през юли м.г.

В интервю пред телевизия „Россия 24“ той разказва какво ще се прави с отчуждената зона, в която пристигат все повече туристи, особено след премиерата на сериала. Към този филм обаче известният атомен енергетик има особено отношение. „В него има много дебели лъжи и грубо невежество, както в онзи екшън от края на 80-те, където Шварценегер играе съветски милиционер. Чернобил е трагедия от международен мащаб и ликвидацията на последствията от аварията станаха интернационален подвиг, ликвидатори пристигаха от всички краища на СССР“, казва Грамоткин.

Според него това е „победа на целия съветски народ, който е извършил подвиг и никой не следва да дърдори за това, нито да го позволи – дори във вида на художествен филм, алегория или каквото и да е“.

„Не стига това, че във филма всички търчат с чаши водка и пият безкрайно. Но това не е така! Най-важните решения за безопасността са се вземали в пиянство, така ли? Вие какво си позволявате, как е възможно това да се показва? А апотеозът на всичко е как голите миньори прокопават тунел. Да, действително, условията бяха непоносими, беше жега до 50 градуса, хората работеха в крайно тежки условия. Но такава картина не може да се показва!“, коментира Грамоткин, който е гледал сериала.

В отчуждената зона е планирано изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци, които се образуват в резултат на работата на действащите енергоблокове в Украйна. Сега зоната се свива, опасно е само до 10 километра от централата, а това е известно и на туристите, разводачите и блогърите.

„Мисля, че е абсолютно правилно и това трябва по всички начини да се популяризира. И шанс да се даде възможност на всички желаещи да посетят това място. Защо? Това е важен елемент за преодоляването на радиофобията. Хората трябва да видят, че дори такава безпределна авария може да бъде победена от човека. И човекът я победи! Той ограничи разпространението извън пределите на площадката. Освен това, хората трябва да видят сами как природата си отдъхва от човека – там е цялата Червена книга“, казва бившият директор на централата.

Грамоткин изразява опасения по повод предстоящия монтаж на новия саркофаг на централата и компетенциите на сегашната й управа. „кой е стопанинът на Чернобил? Новият саркофаг за АЕЦ, където се случи една от най-големите катастрофи в историята на човечеството, ще бъде в Украйна в средата на лятото. Френският доставчик ще го предаде на украинското ръководство. А новият директор на централата никога не е имал отношение към атомната енергетика“, посочва той.

 

Според него и в държавните органи няма никой, който би се ангажирал професионално. „Преди няколко месеца бе назначен временно изпълняващ длъжността директор – без профил в професията. Атомниците – това е каста. Който не е управлявал реактор, нищо не знае и никога не би го проумял, това в книжките не може да се прочете“, коментира с нескрит гняв Грамоткин.

В момента се реформира администрацията на Чернобилската АЕЦ и тя ще поеме експлоатацията на обекта „Укритие-2“ – на същия този нов саркофаг. А Киев, както и преди, няма намерение да привлече специалисти от Русия. Докато в онова време учените от Курчатовския институт изследваха всеки сантиметър от разрушения 4-и енергоблок, уточнява бившият директор.

Преди гневът на Игор Грамоткин да избухне в ефир обаче министърът на културата на Русия Владимир Мединский оцени високо сериала „Чернобил“, припомня Интерфакс. „Филмът е направен майсторски. Но очакваната „червена лъжа“ там я няма. Като цяло филмът е направен с голямо уважение към обикновените хора“, заяви той по време на сесията на Международния икономически форум в Петербург. Според него все пак има и неточности. „Не е минало без изкривявания. Критиката около сериала се раздели на две. Някои виждат в него оскърбление за паметта на съветския строй, други се възторгват. Вярно е – това е сложно нещо. Но то е направено интересно и с любов към обикновените хора“, подчерта министърът на културата.

Източник: offnews.bg

Main Menu