Американците от „къщата на ужасите“ дали изрядни документи за осиновяване на българчетата

08 Авг 2019 15:14

След осиновяването на двете момичета от България, намерени в ”къщата на ужасите” в САЩ социален работник е правил редовни посещения на 6 месеца. В свои пет доклада той не посочва нито една тревожна констатация. Американците са представили изрядни документи по процедурата за осиновяване на деца от страната ни.
Това обяви перд медиите директорът на Дирекция ''Международна правна закрила на детето и международни осиновявания'' в Министерство на правосъдието Милена Първанова във връзка с казуса с двете осиновени българчета от американска двойка в градчето Съмървил, щата Мисури в САЩ.

 

Мъжът в семейството е работил като IT специалист, а жената е била домакиня.

Към момента на осиновяването на двете момичета от България, в семейството е имало 4 собствени деца. В специален доклад от социалните служби в САЩ се посочва, че са налице всички необходими условия да бъдат осиновени до 3 деца до 14 години от страната ни, които може да бъдат и със специални нужди. Представени са и всички необходими документи, изисквани и доказващи надежността на родителите. Те са заявили искане да осиновят конкретно тези деца.

 

Двете момичета, които са близначки са били осиновени през ноември 2011 г. когато са на 7 годишна възраст. До тогава са отглеждани само в домове за социални грижи. Едното от момичетата е със специални нужди - има констатирано умствено изоставане.

 

,,Според нашето законодателство и повечето законодателства в рамките на двугодишен период на всеки шест месеца Министерството на правосъдието изисква подробен доклад за състоянието и развитието на осиновените деца. Според този доклад децата са се вписвали добре в живота на семейството. Имало много прегръдки и усмивки'', допълни Първанова.

 

Държавата на осиновителите е длъжна да осигури пълна безопасност на децата и тяхната закрила, когато е констатиран риск за тях.

 

До сега в страната ни не са получавани сигнали за малтретиране на осиновени в чужбина деца. Данните сочат, че намаляват осиновяванията в други страни на деца от България. 290 деца са осиновяванията в чужбина за 2018 година, от тях 104 са осиновени по процедурата за специалните мерки, т.е. децата са имали специфични нужди. През 2014 г. броя на осиновените деца е бил над 450, посочи в заключение представитлеят на министерството на правосъдието.

Main Menu