Печат на тази страница

Осиновени в САЩ български близначки спасени от глад и тормоз

08 Авг 2019 15:17

Две българчета - близначки, осиновени преди 7 години от американците Мелиса и Марк Макгрегър, са живели при ужасни условия и подложени на тормоз от осиновителите си.

Историята на децата в градчето Съмървил, щата Мисури, разказа "БГ войс", вестникът на българите в САЩ и Канада. В него живеят по-малко от хиляда души. На пръв поглед всичко в Съмървил е мирно и тихо, но явно не е било така зад вратите на дома на Марк и Мелиса Макгрегър, които осиновили българчетата.

56-годишният мъж и 40-годишната жена били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им. Властите открили в дома им 10 малчугани – 8 собствени и две осиновени близначки от България. Според властите едното от българчетата било открито насред пътя (доста далеч от дома им) от съседи на Макгрегър. То било мръсно, босо, със сплъстена коса.

Краката му били кървави, но то продължавало да върви напред. Съседите прибрали момичето и го нахранили, тъй като то казало, че не било яло от няколко дни.

Пред полицаите и социалните българчето обяснило, че е осиновено от Макгрегър заедно с близначката си преди седем години и че сега е на 14 години. Момичето разказало в подробности как осиновителите ѝ я тормозели с наказания, вариращи от затваряне в тъмна или в слънчева стая за часове наред до принуждаване за бягане без обувки по път с чакъл. Момичето било карано също да стои навън в студа, ако не се подчинява. Наказвали ги и с лишаване от храна.

Тийнейджърката заявила също, че Марк Макгрегър ги е удрял с лъжица или шпатула, което потвърждават и други деца.

Стаята на момичетата е описана от властите като неподходяща за деца. В нея имало бетонен под с малко пружинено легло с тънък матрак, без възглавници и малко корито с изпокъсани дрехи за всяко от момичетата. Възглавница се разрешавала при добро поведение.

 

Българчето не е могло да се изкъпе три седмици и не е ходило на зъболекар или лекар дълго време. Последвалият медицински преглед, проведен в близкия центъра за подкрепа на деца, показал, че 14-годишната девойка имала глисти, а сестра й раздут корем поради недохранване.

Срещу Макгрегър е заведено дело за тормоз над деца. В обвинението се казва, че те са се премествали многократно през последните няколко години. Преди били жители на щата Вашингтон, но се преместили в Мисури, след като там имало предишно разследване срещу тях пак за насилие над деца. Според полицията двойката не била записала децата на училище, а вместо това избрала домашното училище, за да ги контролира по-добре.

През последните няколко месеца осиновителите на българчетата се опитвали да предадат попечителството им на държавата. Властите не съобщават повече за децата, освен че инициалите им са Р. и К.

Във връзка с публикувана в медиите информация за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани, генералното ни консулство в Чикаго извърши спешни проверки и информира, че децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури, съобщи МВнР. Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания.

Родителите са арестувани от полицията на Съмърсвил на 8 юли 2019 г., след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън. Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая, допълват от Външно.

Main Menu