Руски самолет кацна аварийно в нива

15 Авг 2019 20:14

Пътнически самолет направи аварийно кацане в поле до едно от московските летища, след като се сблъска с ято птици. Ранени са поне 55 души, от които 17 деца, съобщиха агенциите.
Airbus 321 на "Урал еърлайнс", превозващ 226 пътници и седем души екипаж, удря птиците, докато излита от московското летище "Жуковски към Симферопол, в Крим, съобщава Сега. Авиокомпанията посочва в изявление, че птиците са попаднали в двата двигателя на самолета, причинявайки неизправност. След това пилотът направи аварийно кацане в царевично поле на около 1 километър от летището.

 

Руските здравни власти съобщиха, че няколко възрастни и деца, са хоспитализирани с наранявания. Кадри от местопроизшествието показват командира на полета, който насочва пътниците да се отдалечат от самолета през царевичното поле. Руски медии определиха маневрата като "чудото над Раменск", препратка към района на Московска област, където самолетът е кацнал.

 

Двигателите са били изключени при аварийното кацане, а също така е бил прибран колесника, потвърди Елена Михеева, говорител на руското гражданско въздухоплаване.

Неназован пътник, интервюиран от държавната телевизия обяснява, че самолетът е започнал да се клати силно, малко след излитането. "Пет секунди по-късно светлините от дясната страна на самолета започнаха да мигат и имаше миризма на горене. След това кацнахме и всички избягахме", допълва пътникът. На запис пък се чува как други пасажери благодарят за "втория си рожден ден".

 

"Комсомолская правда" също хвали пилота Дамир Юсупов като "герой", спасил 233 живота, "като майсторски е кацнал със самолет без колесници със срив в двигател точно в царевично поле". Много похвали получи и вторият по-млад пилот Георгий Мурзин.

 

Кремъл ще връчи държавни отличия на двамата пилоти, приземили днес аварийно самолет край Москва, предаде ТАСС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков похвали пилотите, спасили живота на пътниците в самолета. Няма съмнение, че пилотите ще бъдат наградени, но преди това трябва да бъдат изпълнени някои формалности, каза той и отново ги определи като "герои".

Main Menu