Фалира Thomas Cook

23 Сеп 2019 13:23

Британският туроператор Thomas Cook прекратява дейността си и решението влиза в сила незабавно, съобщават британските авиационни власти, цитирани от Асошиейтед прес и ДПА.

С това се отменят почивките на стотици хиляди клиенти.

По-рано беше съобщено, че над 600 000 туристи, клиенти на старата туристическа компания, са притеснени дали ще могат да се приберат по домовете си, тъй като туроператорът е на ръба на фалита, припомня АП, цитирана от БТА.

Bloomberg пише, че заради провала на преговорите с кредиторите британското правителство се е принудило да търси чартърни самолети, за да прибере у дома хиляди клиенти на 178-годишната туристическа компания в следващите две седмици без това да им генерира допълнителни разходи.

Около 150 хил. британски граждани в момента са в чужбина чрез Thomas Cook, както и още 350 хил. чуждестранни граждани, според данни на Financial Times.

Неуспешните преговори с кредиторите отбелязват края на една от най-известните марки на Великобритания. Крахът идва след дълги разговори с инвеститорите на Thomas Cook, водени от Fosun Tourism Group. Китайската компания, която притежава курортната верига Club Med, предложи спасително финансиране в размер на 1,1 млрд. долара в замяна на контрола над туроперациите със седалище в Лондон и миноритарен дял в авиокомпанията.

Миналата седмица туроператорът заяви, че се нуждае от 200 млн. паунда (250 млн. долара) повече, припомня Bloomberg.

„Въпреки че споразумението беше до голяма степен договорено, допълнителното искане в последните няколко дни на преговори се оказа предизвикателство, което в крайна сметка стана непреодолимо“, казва главният изпълнителен директор на компанията Питер Фанкхаузер.

Компанията Thomas Cook е една от най-популярните жертви на промяната на модела на туристическия бизнес и проблемите, обхванали европейския ваканционен пазар. От десетилетия туроператори като Thomas Cook и германската TUI AG процъфтяват, предлагайки пакетни почивки на гладуващите за слънце европейци. Вдигането на цените на евтините авиокомпании, обаче, и все по-голямото проникване на интернет в туристическия бизнес свиха печалбите в индустрията, която е силно сезонна и предразположена към разнообразни шокове – от тероризъм до политически проблеми.

Fosun Tourism Group заяви в изявление в понеделник, че е разочарована, че туроператорът не е намерил решение. Компанията потвърждава, че позицията и е останала непроменена, но са се променили други фактори.

„Другите фактори“ са всъщност група хеджфондове, които са се организирали, за да блокират плана на Fosun, защото той е щял да им попречи да спечелят пари от CDS, които се изплащат при фалит на дадена компания. Надделели са и опасенията, че клиентите ще се отдръпнат от ваканциите и полетите на компанията от страх, че тя няма да може да изпълни резервациите им.

Британското правителство също отхвърли предложенията, които трябваше да приеме, за да спаси компанията, като външният министър Доминик Рааб заяви, че няма стратегически национален интерес за това.

Акциите на Fosun Tourism Group поевтиняха с 5,5% на борсата в Хонконг в понеделник, след което преодоляха част от загубите. Малко преди 12 ч. местно време книжата се търгуваха със спад от 2,8%.

Thomas Cook е основана през 40-те години на миналия век от едноименния викториански предприемач. Дейността и започва с влакови пътувания през Мидландс във Великобритания. Бизнесът се разширява, след като британската средна класа се замогва и започва да открива изкушенията на Европа.

За кратко погълната от държавната железопътна компания скоро след Втората световна война, компанията получава най-големия си тласък през 70-те и 80-те години на миналия век, когато британците започват да търсят повече слънце с ограничен бюджет. Рекламният лозунг „Не резервирайте, Томас Кук-нете“ (“Don’t just book it, Thomas Cook it”) обобщава еуфорията и бързото развитие на туроператора.

Компанията обаче работи под огромна дългова тежест и разходи, свързани с поддържането на високо присъствие в провинциалните градове на Великобритания на фона на сериозен натиск от онлайн конкуренти. Търсенето се свива и заради забавянето на европейския ваканционен пазар и несигурността около икономическото въздействие на Brexit.

Компанията с повече от 500 офиса в цялата страна генерира паричен поток на служител от едва 188 паунда през миналата година, отбелязва Bloomberg./investor.bg

Main Menu