Путин повиши заплатата си за ЧРД, отиде за гъби и шишарки в сибирската тайга

08 Окт 2019 07:13

Путин отбеляза своя рожден ден като се разходи в сибирските гори. Заедно с него бе министърът на отбраната Сергей Шойгу. Двамата браха цветя и гъби и се радваха на природата, далеч от Кремъл, но все пак „работен режим“. Според говорителят на Путин - Дмитрий Песков, Владимир Владимирович е получил много поздравления по телефона, от които поне десет били от държавни глави на чужди държави.
В тях руският президент засегнал и международни теми, което означава, че дори и на празника не спира да работи и мисли за света…

 

Местен жител случайно се оказал в тайгата там, където Путин се радвал на чистия въздух. Развълнуван мъжът набрал букет полски цветя и ги подарил на държавния глава. Двамата си поговорили за живота и възрастният човек благодарил за грижите, които Владимир Путин полага за народа.

 

Още по-вълнуващо станало в района на град Тува, където над 200 млади армейци решили спонтанно да поздравят президента за рождения му ден. Те се подредили на брега на река Енисей под формата на сърце, изписвайки думите Путин и Тува. Вълнуващият поздрав станал до селцата Каа-хем и Сукпак, до скулптурата „Царски лов“.

 

Същият ден стана ясно, че модният бутик Aizel x Team Putin ще продава цял месец патриотични стоки: фланелки с лика на президента, негови портрети, копия от негови рисунки, офицерски фуражки, знаменца, значки с лика на държавния глава, стихосбирки, посветени на него и др. Магазинът се намира в помещенията на Christian Louboutin и е открит послучай рождения ден на Путин от Айсел Трудел, дъщеря на азърбайджанския дипломат Айдън Хусеинов, който се намира на ул. „Столешникова“ в Москва.

 

В същото време руснаците научиха, че е издаден указ, с който се повишава заплатата на руския президент. Заедно с неговото възнаграждение, се увеличава и това на премиера Дмитрий Медведев и на главния прокурор Юрий Чайка. Съвпадението с рождения ден на Владимир Владимирович е случайно, повишението е по план, обясни прес-секретарят на Кремъл Песков.

В Инстаграм руснак, който живее в Лондон, се пошегува, че в река Темза, в чест на рождения ден на руския президент е изплувал истински кит. Оказва се, че китът не е измислица и е бил заснет от много британци. В мрежата дори му дали име - Хеси и за броени часове станал любимец на хиляди хора в цял свят. Гърбатия кит бил дълъг малко над 5 метра.

 

Междувременно разходката му в тайгата, която беше широко отразена от руските медии, след като Кремъл разпространи официални снимки, беше коментирана и от политолози пред Би Би Си.

"Ако си спомните 1999-2000 г., когато Путин тъкмо беше станал премиер, след това президент, той контрастираше с Елцин. Елцин беше вече стар, слаб, непопулярен, а тук (при Путин - б.р.) - обратното. Този образ трябва да се поддържа, да се дават допълнителни аргументи. За тези, които никога няма да гласуват за президента, сигурно това е смешно. За тези, които ще гласуват, е съвсем нормално." - смята Алексей Макаркин, вицепрезидент на руския Център за политически технологии.

"Електоратът на президента старее, расте делът на пенсионерите, които постоянно си спомнят 90-те, какво е било със здравето на Елцин и на тях постоянно им демонстрират, че Путин не е Елцин. (...) А и това поколение обича да ходи за гъби. За тях това е и демонстрация на дееспособност. Президентът е като нас, аз ходих за гъби, и той ходи, значи нека да управлява." - посочва политологът, като отбелязва, че посланието на акцията с тайгата е обърнато към психологическите особености на аудиторията.

"Тези, които гледат на това с ирония, няма да гласуват за президента." - обобщава Макаркин.

"Какъв сигнал може да бъде една гъба? Това е трафаретно поведение. Ясно е, че Путин е оплетен в необходимост, която съществува само в главата му - да ни демонстрира отминалата си младост. Това е човешка слабост, която има невротичен характер." - коментира Глеб Павловски, президент на Фонда за ефективна политика.

"Залага се на имиджовото позициониране, това е съвсем разбираемо и естествено. Няма икономически успехи, какво да се покаже? Залага се на мачовщина, на Бруталност, на здравословно състояние, на близост с народните развлечение като бране на гъби и горски плодове. Целевата аудитория са стари жени и жени на средна възраст, със средно образование, от малки градове." - обяснява политологът Константин Калачев.

"Но се боя, че този инструмент вече не работи добре. Даже полет в космоса не би променил особено нещата." - допълва той.

"По всичко личи, че в Кремъл са решили да "приземят" държавния глава, като го показват да прави нещо толкова просто и разбираемо като брането на гъби. Това ще има ефект само върху провинциалните домакини. Там е работата, че претенциите на по-високата аудитория по принцип имат политически характер. (...) Хората искат президентът да подели властта, умориха се от авторитаризма. С гъби няма как да се отговори на такова очакване." - подчертава политологът Абас Галямов.

LGarden

Main Menu