Печат на тази страница

Турция започнаха операцията „Извор на мира“ в Сирия

09 Окт 2019 17:27

Въоръжените сили на Турция започнаха операцията „Извор на мира“ в Сирия, в районите на изток от река Ефрат, за което президентът Реджеп Ердоган съобщи в Туитър, предаде Анадолската агенция.

Турският лидер посочва, че операцията е против терористичните организации PKK/YPG /въоръжените отряди на Кюрдската работническа партия/ и Ислямска държава.

Според Ердоган целта е да бъде разрушена зоната при южните граници на Турция, контролирана от терористите и да се гарантират мирът и стабилността в Сирия.

„Благодарение на операцията „Извор на мира“ в Сирия ще бъде създадена зона за сигурност, където ще се завърнат сирийските бежанци. Операцията е насочена към защитата на териториалната цялост на Сирия и ще спаси мирните жители от тероризма“, подчертава Ердоган.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу уверява, че операцията в северната част на Сирия ще бъде проведена в съответствие със законните права на Анкара, основани на нормите на международното право, Устава на ООН и резолюциите на Съвета за сигурност.

 

„Планираната антитерористична операция в районите на изток от Ефрат ще позволи да бъде ликвидирана заплахата над крайграничните провинции на Турция и ще даде възможност на милиони сирийски бежанци да се завърнат в родината си доброволно и безопасно. Бойците от сирийското крило на ПКК с подкрепата на САЩ контролират участък от границата с Турция с дължина 480 километра“, коментира Чавушоглу.

Main Menu