Тръмп: Багдади умря като куче

27 Окт 2019 19:07

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ) Абу Бакр ал Багдади е бил убит при операция на американски специални части в Сирия снощи, съобщава БТА.

 

"Багдади умря като куче", обяви Тръмп в Белия дом и допълни, че лидерът на ИДИЛ се е самовзривил заедно с три от децата си, като е активирал носения от него колан с експлозиви, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб.

 

"Това бе велика нощ за Съединените щати и за света. САЩ изправиха терорист номер едно в света пред правосъдието", заяви Тръмп.

 

Той каза, че голям брой сподвижници на Багдади са били ликвидирани при операцията, като точният им брой ще бъде съобщен по-късно. Въоръжените сили на САЩ не са дали жертви, като само едно специално обучено куче е било ранено.

 

Президентът на САЩ разкри, че е наблюдавал спецоперацията, като описа всичко с думите: "Беше като на кино". Той предложи видеозаписът да бъде направен публично достояние, за да бъдат разубедени последователите на Багдади.

 

Тръмп благодари на Русия, Турция, Сирия, Ирак и кюрдите за помощта. Русия е оказала помощ при операцията, въпреки че не е знаела каква е нейната цел, отбеляза той.

Main Menu