Моралес подаде оставка

11 Ное 2019 07:21

Президентът на Боливия Ево Моралес подаде оставка, предаде "Спутник".

Това обяви самият той. Изпратил е оставката си до парламента и като мотиви цитира желанието си мирът и стабилността в страната да се възстановят.

Моралес декларира, че няма намерение да бяга от страната и нищо не е откраднал, но се носят упорити слухове, че бягство ще има.

Очаква се той да бъде арестуван.

Мексико вече предложи политическо убежище.

Това се случва, след като по-рано армията на Боливия призова президента да се оттегли след 14 години на власт. Командирът на въоръжените сили на Боливия направи това в изявление.

 

"След анализиране на конфликтната вътрешна ситуация, молим президента да подаде оставка на президентския си мандат, за да позволи умиротворяването и поддържането на стабилността, за доброто на нашата Боливия", каза генерал Уилямс Калиман пред репортери.

Това се случва, след като по-рано и полицията премина на страната на демонстрантите, които седмици наред протестират срещу преизбирането на държавния глава, който е на власт от 2006 година.

Припомняме, че под натиска на общественото недоволство, по-рано днес Моралес обяви, че ще свика нови президентски избори, след като международни наблюдатели поставиха под въпрос резултатите от вота преди няколко седмици.

Свиквам нови избори, за да може народът на Боливия да избере новото си правителство чрез гласуване, обяви той.

На пресконференция дългогодишният лидер също обеща да смени членовете на избирателната комисия на страната.

Main Menu