Преврат в Боливия, оставки и протести

12 Ное 2019 06:37

Подалият оставка вътрешен министър на Боливия Карлос Ромеро е потърсил убежище в посолството на Аржентина в Ла Пас. Това съобщи аржентинският вестник "Кларин", цитиран от ТАСС.

Според изданието Ромеро е предявил тази молба в посолството на 10 ноември. След това охраната на сградата е била засилена.

Преди това външният министър на Аржентина Хорхе Фори съобщи, че страната му не е получавала запитване да предостави убежище на Ево Моралес, който вчера се оттегли от поста президент на Боливия. Фори опроверга и твърденията, че боливийските власти са поискали достъп до аржентинското въздушно пространство.

 

Аржентинският пръв дипломат осъди актовете на насилие срещу членове на правителството на Моралес и неговото жилище, но отбеляза, че според Аржентина събитията в Боливия не са държавен преврат.

ТАСС припомни, че на 20 октомври в Боливия се състояха президентски избори, след които изборните власти обявиха Моралес за победител още на първия тур. Основният му съперник, бившият президент Карлос Меса, заяви, че резултатите са подправени и че не се признава за победен и страната започнаха протести и стачки.

 

Освен Моралес оставка подаде вицепрезидентът Алваро Гарсия Линера, както и няколко министри и депутати, включително председателите на двете парламентарни камари.

Гневни привърженици на бившия президент на Боливия Ево Моралес издигнаха днес барикади и блокираха шосетата към главното летище в страната, предаде Асошиейтед прес.

Дим се издига над някои от барикадите, които бяха подпалени тази сутрин, а в град Ла Пас и околностите нараства напрежението, след като Моралес подаде оставка. На голям надпис върху стена близо до летището в град Ел Алто се чете: "Ево, народът се нуждае от теб".

Външният министър на Мексико Марсело Ебрард заяви днес, че неговото правителство възприема като "преврат" вчерашните събития в Боливия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Това е преврат, защото армията поиска оставката на президента Моралес, а това нарушава конституционния ред в страната", каза пред репортери Ебрард. На редовната правителствена пресконференция министърът подчерта, че Мексико все още смята Моралес за легитимния президент на Боливия. По думите на мексиканския дипломат Организацията на американските държави трябва да обсъди на извънредно заседание боливийската криза.

Марсело Ебрард даде знак, че Моралес ще бъде добре дошъл в Мексико, за да поиска убежище.

Main Menu