Тръмп отказва участие в изслушване по импийчмънта

02 Дек 2019 14:24

Адвокатът на американския президент Доналд Тръмп в неделя каза на съдебната комисия на Камарата на представителите, че Белият дом няма да участва в първото изслушване в сряда, но запази възможността той да бъде представен на бъдещи заседания, предаде "Блумбърг".

Пат Чипилоне, адвокат на президента, обяви, че целият процес по импийчмътнт е бил несправедлив към президента.

 

"Не може да се очаква справедливо да участваме в изслушването, докато все още предстои свидетелите да бъдат назначавани и не е ясно дали Съдебната комисия ще позволи на президента справедлив процес чрез допълнителни изслушвания", написа той в писмо до председателя на съдебната комисия Джерълд Надлър.

Той каза още, че изслушването е насрочено, "без съмнение нарочно", докато Тръмп е извън страната за участие в срещата на върха на НАТО в Лондон.

В изслушването в сряда ще бъде разгледано дали действията на Тръмп, както са подробно описани в събраните до момента доказателства, са основание за искане на импийчмънт. Комисията също така планира да обясни конституционната рамка за импийчмънт и някои правни термини.

Комисията е получила писмото в неделя вечер, но не е дала незабавен коментар.

Надлър даде на Тръмп краен срок до 18 часа в неделя да съобщи дали той или адвокатът му планират да участват в съдебното заседание.

Тръмп многократно е атакувал процедурата по импийчмънт, ръководена от демократите, наричайки я "лов на вещици". Президентът рутинно казва, че не е направил нищо лошо в усилията си да притисне украинския му колега Владимир Зеленски да проведе разследвания, които могат да навредят на неговите политически съперници, сред които бившият вицепрезидент Джо Байдън.

LGarden
Камилски дол

Main Menu