Печат на тази страница

Тръмп отказва участие в изслушване по импийчмънта

02 Дек 2019 14:24

Адвокатът на американския президент Доналд Тръмп в неделя каза на съдебната комисия на Камарата на представителите, че Белият дом няма да участва в първото изслушване в сряда, но запази възможността той да бъде представен на бъдещи заседания, предаде "Блумбърг".

Пат Чипилоне, адвокат на президента, обяви, че целият процес по импийчмътнт е бил несправедлив към президента.

 

"Не може да се очаква справедливо да участваме в изслушването, докато все още предстои свидетелите да бъдат назначавани и не е ясно дали Съдебната комисия ще позволи на президента справедлив процес чрез допълнителни изслушвания", написа той в писмо до председателя на съдебната комисия Джерълд Надлър.

Той каза още, че изслушването е насрочено, "без съмнение нарочно", докато Тръмп е извън страната за участие в срещата на върха на НАТО в Лондон.

В изслушването в сряда ще бъде разгледано дали действията на Тръмп, както са подробно описани в събраните до момента доказателства, са основание за искане на импийчмънт. Комисията също така планира да обясни конституционната рамка за импийчмънт и някои правни термини.

Комисията е получила писмото в неделя вечер, но не е дала незабавен коментар.

Надлър даде на Тръмп краен срок до 18 часа в неделя да съобщи дали той или адвокатът му планират да участват в съдебното заседание.

Тръмп многократно е атакувал процедурата по импийчмънт, ръководена от демократите, наричайки я "лов на вещици". Президентът рутинно казва, че не е направил нищо лошо в усилията си да притисне украинския му колега Владимир Зеленски да проведе разследвания, които могат да навредят на неговите политически съперници, сред които бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Main Menu