Тръмп за Солеймани: В Иран не са толкова тъжни

03 Ян 2020 21:54

 

"Генерал Касем Солеймани е убил или тежко ранил хиляди американци за продължителен период от време и е замислял да убие още много ..., но е хванат", написа Тръмп в "Туитър".

"Той бе пряко и косвено отговорен за смъртта на милиони хора, включително наскоро, голям брой протестиращи, убити в самия Иран", добави той.

Тръмп коментира, че "въпреки че Иран никога няма да може да го признае, Солеймани е ненавиждан и се страхуваха от него в страната. Те не са толкова тъжни, колкото лидерите ще позволят на външния свят да повярва. Той трябваше да бъде отстранен преди много години".

"Иран никога не спечели война, но никога не загуби преговори", написа още Тръмп.

 

Американските граждани да предприемат мерки за собствената си сигурност заради опасността от терористични атаки след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани.

Такова предупреждение се подготвя да разпространи посолството на САЩ по нареждане на Държавния департамент.

Тези предупреждения са стандартни и са за всички държави в Европа и света, в които има американски граждани, коментираха дипломати.

Правителството на Обединеното кралство призова всички страни към спокойствие след убийството на иранския генерал Касем Солеймани след американски въздушен удар в Ирак. Той беше убит в петък при ракетна атака, наредена от президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БиБиСи.

Външният министър Доминик Рааб заяви, че правителството "признава агресивната заплаха", отправена от Солеймани, но "по-нататъшен конфликт не е в наш интерес".

Джеръми Корбин заяви, че Великобритания "трябва да настоява за сдържаност" както от Иран, така и от САЩ.

Лидерът на лейбъристите също призова правителството на Обединеното кралство да "отстоява срещу войнствените действия и реторика, идващи от Съединените щати".

"Всички страни в региона и извън него трябва да се стремят да намалят напрежението, за да избегнат задълбочаващ се конфликт, който може да донесе само още повече нещастия в региона, 17 години след катастрофалното нашествие в Ирак", добави той.

Убийството на ген. Солеймани е голяма ескалация в напрежението между Вашингтон и Техеран.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че "тежко отмъщение очаква престъпниците" стоящи зад атаката.

В изявление на Пентагона се казва, че Солеймани "активно разработва планове за нападение на американски дипломати и членове на службите в Ирак и в целия регион".

Main Menu