Печат на тази страница

Непростима грешка е, че свалихме украинския самолет, заяви Рохани

14 Ян 2020 13:22

Иран ще накаже всички виновни за непреднамереното сваляне на украинския пътнически самолет, заяви в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани и обеща, че ще има щателно разследване на тази трагедия, предадоха световните агенции. При катастрофата на самолета Боинг-737 загинаха 176 души., съобщава Дир.бг.

 

"Това беше непростима грешка. Не може само един човек да е бил виновен за разбиването на самолета. Признанието за допусната грешка от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка. Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа", заяви Рохани.

Президентът освен това каза, че властите на Иран ще създадат специална структура в системата на съдебните органи за разследването на причините и обстоятелствата около разбиването на украинския самолет край Техеран. Начело на тази структура ще бъде професионален съдия, допълни Рохани.

Същевременно говорителят на иранската съдебна система Голамхосеин Есмаили каза, че няколко души са арестувани за ролята им в катастрофата със самолета, но не навлезе в подробности.

Опита ли Иран да прикрие истината

Изказването на Рохани идва в момент, в който Иран е принуден да отговаря на въпроса защо Корпусът на гвардейците на Ислямската революция призна едва няколко дни след катастрофата, че е свалил погрешка с ракета самолета. Преди това в продължение на няколко дни Техеран отричаше да е замесен.

Иранското правителство отрече да се е опитвало да потули отговорността на властите в трагедията.

 

Някои наши ръководители бяха обвинени в лъжа и в опит да потулят случая, след като това наистина, честно, не беше така, заяви вчера говорителят на правителството Али Рабией. "Истината е, че не сме лъгали. Лъжа значи да преиначиш истината, преднамерено и умишлено. Лъжа значи да потулиш информация. Лъжа значи да си запознат с някакъв факт и да не го кажеш или да изопачиш действителността" за този факт, каза добави той.

 

"Това, което казахме в четвъртък, се опираше на разузнавателни сведения, представени на цялото правителство, според които нямаше никаква връзка между катастрофата и изстрелване на ракета", заяви на 13 януари Рабией.

Как върви разследването

Иран покани базираната в Канада Международна организация за гражданско въздухоплаване да окаже подкрепа в разследването. Поканата е била приета и организацията ще изпрати експертен технически персонал да съветва и наблюдава разследването, се казва в нейно изявление.

Техеран води разследването, но покани няколко чужди екипа от експерти да помагат, включително от "Боинг".

Какво ще решат засегнатите

Групата за координация на страните, чиито граждани загинаха при катастрофата, ще проведе заседание в Лондон този четвъртък, съобщи канадското външно министерство.

В групата, създадена от Канада след трагедията, участват и Великобритания, Украйна, Швеция и Афганистан. Страните вече са разговаряли на два пъти по телефона, обсъждайки възможните финансови компенсации за катастрофата на самолета. Сред загиналите има 57 канадски граждани.

В четвъртък представителите на пострадалите страни ще се срещнат за пръв път, уточни в Туитър канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан.

Вчера Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването препоръча да не се изпълняват полети над Иран. Говорител на Европейската комисия уточни, че предупреждението е свързано с изпълнението на полети на каквато и да било височина. Говорителят добави, че обстановката със сигурността на въздушното пространство се оценява постоянно и посочените мерки се въвеждат до ново нареждане. Следващата оценка се очаква до края на тази седмица.

 

Ще смаже ли Техеран протестите

Иранската полиция и силите за сигурност са стреляли с бойни патрони и са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, протестиращи на 13 януари срещу първоначалния отказ на Ислямската република да признае, че е свалила украинския пътнически самолет. Международни правозащитни групи призоваха иранските власти да разрешат на хората да протестират мирно, както повелява конституцията на страната.

Полицейски части за борба с безредици в черни униформи и каски се събраха по-рано в неделя на площад "Вали е Аср", пред Техеранския университет и на други популярни места в столицата. Членове на Революционната гвардия патрулират града на мотоциклети, масово е присъствието и на цивилни агенти. Хората гледат да минават бързо покрай полицаите, за да не привличат вниманието върху себе си, отбелязаха агенциите.

Main Menu