Екипи разработват ваксина за китайския коронавирус

24 Ян 2020 08:33

Три отделни научни екипа започват работа за разработване на потенциални ваксини срещу коронавируса, който предизвиква епидемия в Китай, съобщи Ройтерс и БТА.

Коалицията за иновации за епидемна готовност, която съфинансира проектите, обяви, че планът е клинични изпитания на поне една потенциална ваксина да започнат през юни.

По ваксините ще работят биотехнологичната компания "Модерна" съвместно с американския Национален институт по алергии и заразни болести, американката фирма "Иновио Фарма" и екип от университета на Кунсланд в Австралия.

Новият коронавирус, който се появи в китайския град Ухан, вече уби 71 души, а заразените са над 600. Повечето от тях са в Китай, но заразата достигна и други държави, дори толкова далечни като САЩ.

Всеки от трите проекта ще използва различен научен подход за разработване на превантивна ваксина срещу вируса, наречен 2019-nCoV.

"Надеждата ни с тези технологии е при новия патоген да преминем от генното секвениране към клинични изпитания за 16 седмици - каза Ричард Хачет, генерален директор на глобалната коалицията, учредена за борба с болести. - Гаранции за успех няма, но се надяваме тази работа да може да осигури значима и важна стъпка напред в разработването на ваксини за тази болест".

Медии и социални медии показват страховити кадри от китайски градове, как хора, за които се твърди, че са заразени с мистериозния нов щам на коронавирус, падат в безсъзнание по улиците, съобщава "Униан".

Според канала в "Телеграм" - "Протести по света" в момента 7 големи града са блокирани в Китай заради епидемията с коронавируса: Ухан (11 милиона души), Хуанган (6 милиона), Ксианинг (2,6 милиона), Ксиантао (1,2 милиона), Ечжоу (1,2 милиона), Личуан (1,1 милиона) и Чиби (550 хиляди.)

Според някои съобщения, 71 души са в критично състояние в Ухан.

Main Menu